Politiebericht Friesland: Friesland 4-01-2002
Politieberichten van 3/1 (13.00 uur) t/m 4/1 (07.00 uur)

Drachten: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 10.00 uur reed de bestuurder van een bromfiets, een 35-jarige inwoner van Drachten, over de Kaden. Gekomen bij de kruising de Kaden Kerkstraat verleende hij geen voorrang aan een personenauto, die bestuurd werd door een 44-jarige inwoner van Beetsterzwaag, die over de Kerkstraat deze kruising naderde. De bromfietsbestuurder kwam ten val en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Hij liep drie gebroken middenvoetsbeentjes in zijn rechtervoet op en kon na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

Sneek: inbraak auto
Woensdag tussen 07.50 en 08.40 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Oude Oppenhuizerweg. De rechter zijruit van de auto werd vernield. Uit de auto werd een autoradio weggenomen, alsmede een enveloppe met geld. Het geld was eigendom van de kringloopwinkel. Een medewerker van deze winkel, een 34-jarige inwoner van Joure, heeft aangifte gedaan.

Oentsjerk: schoorsteenbrand
Donderdag omstreeks 14.40 uur werd een schoorsteenbrand gemeld bij een woning aan de Jan de Wittstraat. Het bleek dat de bewoner de open haar had aangezet. Een kerststukje dat op de schouw stond, werd te heet en vloog in brand. Door alert handelen van de bewoner, een 38-jarige man, kon erger worden voorkomen en behoefde de brandweer niet meer op te treden. De schade bleef beperkt.

Leeuwarden: mishandeling
Donderdag omstreeks 15.00 uur werd op verschillende plaatsen in de stad een 37-jarige inwoner van Leeuwarden mishandeld door twee mannen. Het slachtoffer werd eerst op het Ruiterskwartier geslagen en geschopt. Het lukte het slachtoffer om te ontkomen. Kort daarna kwam het slachtoffer de twee mannen weer tegen in een zijstraatje van de Annie Westlandstraat. De twee mannen, te weten 20 en 22 jaar, beiden uit Leeuwarden, sloegen en schopten het slachtoffer weer. De ruzie tussen de mannen had te maken met drugs en een overdosis die een broer van één van de verdachten zou hebben genomen, waarbij het slachtoffer aanwezig was geweest. Het slachtoffer liep verschillende kneuzingen op en heeft aangifte gedaan. De verdachten werden op de Koerierstersespel aangehouden. Zij werden overgebracht naar het bureau. Na het opmaken van een proces-verbaal werden zij weer heengezonden.

Drachten: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 16.10 uur fietste een 15-jarige inwoner van Drachten over de Pier Panderstraat in de richting van de kruising met de J.M. Houwenstraat. Op deze kruising verleende de jongeman geen voorrang aan de personenauto, die bestuurd werd door een 29-jarige inwoner van Frieschepalen, die over de J.M. Houwenstraat deze kruising naderde. De fietser kwam ten val en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De fietser klaagde over duizeligheid.

Holwerd: mishandeling
Donderdag omstreeks 17.45 uur werd op de Prof. Holwardastrjitte een 33-jarige inwoner van Holwerd aangehouden, ter zake mishandeling. De verdachte had een 23-jarige inwoner van Holwerd en een 19-jarige inwoner van Hantum, geslagen en geschopt. Wat de aanleiding tot de mishandeling is geweest, werd niet duidelijk. Toen even later een 47-jarige inwoonster van Ferwerd, die was gewaarschuwd door haar 23-jarige zoon uit Holwerd, ter plaatse kwam, werd ook zij geslagen en geschopt door de verdachte. De slachtoffers, die aangifte deden, liepen geen verwondingen op. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden; inbraak auto
Donderdag tussen 11.00 en 20.55 uur werd ingebroken in een bestelauto, die geparkeerd stond op de Kwartelstraat. Een ruit aan de bestuurderszijde werd vernield. Uit de auto werd een gsm met carkit weggenomen. De eigenaar, een 26-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Drachten: zware mishandeling
Donderdag omstreeks 23.00 uur kwam er melding binnen dat in een woning aan de Boekweitkamp iemand gewond zou zijn. In de hal van de woning, de voordeur stond op een kier, werd een man aangetroffen, die zwaar gewond (hoofdletsel) was . Het slachtoffer, een 41-jarige inwoner van Drachten, was met een schep op het hoofd geslagen. Het slachtoffer was buiten bewustzijn. Hij werd direct overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten en is later in de nacht overgebracht naar het academisch ziekenhuis in Groningen. In de woning werd de 43-jarige bewoner alsmede een 34-jarige inwoner van Drachten aangetroffen en aangehouden. Zij werden overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten. Waarover ruzie was ontstaan werd nog niet duidelijk. Het slachtoffer zou de jongste verdachte met een mes bedreigd hebben, waarna de bewoner met een schop zou hebben geslagen. De recherche heeft de zaak in onderzoek

Haule: onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.30 uur werd op de Kruisweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 41-jarige inwoner van Oosterwolde, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 260 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Surhuisterveen: inbraak woning
Donderdag tussen 14.00 en 23.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Leijen. Hoe men de woning binnenkwam, is nog niet duidelijk. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden een stereotoren en geld (ongeveer 100 euro) weggenomen. De bewoner, een 65-jarige man, heeft aangifte gedaan.

Wolvega: onder invloed
Vrijdag omstreeks 03.05 uur werd op de Leeuwerikstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Lemmer, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 360 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Bureau Communicatie: 058 - 880 9272