Nederlandse Vereniging van Dierentuinen


Persbericht, 4 januari 2002

NVD DIERENTUINEN LOPEN IN 2001 LICHTE SCHADE OP DOOR MKZ CRISIS
---

De twaalf leden van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) trokken in 2001 ruim 9,85 miljoen bezoekers. In vergelijking met het recordjaar 2000 betekent dit een teruggang met 3%. Overigens waren er gelukkig ook een aantal lichtpunten; Diergaarde Blijdorp, Ouwehands Dierenpark en Zoo Parc Overloon verheugden zich in een toename in bezoekers in vergelijking met 2000.

---

Met name in het voorjaar van 2001 vielen de bezoekcijfers enorm tegen toen Nederland en andere delen van Europa getroffen werden door de Mond en Klauwzeer Crisis. Een aantal NVD dierentuinen, waaronder Dierenpark Wissel, Apenheul en Ouwehands Dierenpark was zelfs genoodzaakt de deuren te sluiten gedurende een deel van de crisis. De NVD heeft in 2001 ook uitgebreid gelobbyd bij de Nederlandse overheid en de Europese Unie om toestemming te krijgen om haar zeldzame diercollectie preventief te mogen enten tegen MKZ. Verder heeft de MKZ crisis de NVD dierentuinen 5 miljoen Euro aan financiële schade bezorgd.

Het prachtige herfstweer verleidde de bezoekers gelukkig om in groten getale naar de NVD dierentuinen te komen waardoor een deel van de achterstand die in het voorjaar was opgelopen werd ingehaald.

De NVD 'bushmeat campagne' was een zeer groot succes in 2001. De 12 NVD dierentuinen wisten in 2001 meer dan 340.000 handtekeningen te verzamelen in het kader van een Europese campagne tegen de illegale handel in 'bushmeat'. Deze handtekeningen werden op 7 november door de NVD aan Minister van Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens aangeboden. De NVD stelde ook via haar natuurbeschermingsfonds 'Stichting Dierentuinen Helpen' vijftigduizend gulden beschikbaar aan de PASA (Pan African Sanctuary Alliance), een samenwerkingsverband van de 12 belangrijkste Afrikaanse opvangcentra voor apen en vooral voor de Bushmeat-weesjes, apenbabies waarvan de moeder geslacht werd voor de vleesmarkt.

In voorjaar 2002 zullen de leden van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen een nieuwe campagne starten gericht op het behoud van het zeer belangrijke Atlantische kustregenwoud in Brazilië. Meer informatie over deze actie zal binnenkort beschikbaar worden gesteld.

De leden van de NVD hebben vele bijzondere openingen van nieuwe verblijven en andere gebeurtenissen gepland voor 2002. Het Noorder Dierenpark opent rond juni haar nieuwe waterpark met als hoogtepunten een spectaculair verblijf voor Humboldt pinguïns en een groot 'waterpaviljoen'. Vogelpark Avifauna realiseert een nieuw Australië gebied met een grote kolonie honingpapegaaien. Zoo Parc Overloon breidt het Europese ooievaarsgebied uit naar 3000 m² en biedt de oehoes een nieuw verblijf aan. Safari Beekse Bergen versterkt haar roofvogel demonstraties met twee nieuwe roofvogelsoorten. Ouwehands Dierenpark viert haar 70 jarige jubileum en opent een enorme overdekte speeltuin. Diergaarde Blijdorp werkt aan een nieuw deel van het Oceanium, te weten het Galapagos schildpadden verblijf en nieuwe verblijven voor manenwolven en François langoeren. Dierenpark Wissel bouwt een nieuw onderkomen voor sneeuwuilen en ontvangt een paar zeldzame leeuwapen in het kader van het internationale fokprogramma voor deze soort. Dierenpark Amersfoort breidt haar Japanse tuin uit en opent een nieuw themagebied, het zogenaamde knuffelplein. Apenheul is bezig om een 200 meter lang, verhoogd vlonderpad door een stuk beukenbos te bouwen, waar de bezoeker in oog komt te staan met aapjes die tussen de takken dartelen. Artis zal haar Afrikaanse savanne gebied officieel openen; tevens bestaat Artis in 2002 150 jaar als Koninklijke instelling. Burgers' Zoo bouwt een nieuw verblijf voor de zadeljakhalzen en in Burgers' Ocean zal er een nieuw bassin voor de kwallen komen.