Gemeente Utrecht

Activiteiten en tentoonstellingen "De Aardappeleters" tentoonstelling in Gemeentebibliotheek

"De Aardappeleters" is de titel van de expositie die van 3 tot 31 januari te zien is in de Gemeentebibliotheek Oudegracht 167 te Utrecht.

Het bekende werk "De Aardappeleters" van Vincent van Gogh is onderwerp en inspiratiebron van deze expositie. Naast een reproductie van genoemd werk van Vincent van Gogh zijn er interpretaties en variaties op dit thema te zien van 5 hedendaagse kunstenaars: Erwin Olaf, Nissem Men, Regula Müller, AnneMarie van Sprang en Peter Pontiac. Deze kunstwerken op hun beurt inspireerden VMBO-leerlingen tot het maken van hun eigen "Aardappeleters".Zo worden hier ook een aantal uitverkoren prenten van leerlingen getoond die door een deskundige jury - onder voorzitterschap van staatssecretaris Karin Adelmund- gekozen zijn. Dit speciaal voor VMBO-leerlingen opgezette project is ontwikkeld door het Utrechtse kunstenaarsduo "Parlotura" dat bestaat uit beeldend kunstenaar Niels de Hoog en dichteres/danseres Ellen van Helden. Het succes van "De Aardappeleters", waar 600 scholieren uit Utrecht aan hebben deelgenomen, heeft ertoe geleid dat een tweede project op stapel staat: "De Toren van Babel" . Dit laatste project gaat medio 2002 van start.

De expositie van "De Aardappeleters" in de Gemeentebibliotheek staat in het kader van het "Kunstkrakersweekend" dat plaatsvindt op 25,26 en 27 januari in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en bedoeld is voor leerlingen van VWO, HAVO en VMBO. De leerlingen kunnen speciaal in dit weekend diverse voorstellingen van culturele instellingen bezoeken en nader kennismaken met het culturele en kunstzinnige aanbod van deze instellingen. In de periode 18 t/m 31 januari zal de gemeentebibliotheek een "KunstkrakersUitmarkt" inrichten in de hal van de Centrale bibliotheek Oudegracht 167 te Utrecht. Deze markt, waar het totale programma-aanbod in de vorm van folders en flyers van de diverse culturele en kunstzinnige instellingen gepresenteerd wordt, is voor alle leerlingen te bezoeken als voorbereiding of terugblik op het "Kunstkrakersweekend". De KunstkrakersUitmarkt is te bezoeken op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur in de hal van de Centrale bibliotheek.

Jongens uit de buurt

De tentoonstelling "Jongens uit de buurt" een serie portretten van vrienden uit Lombok naar aanleiding van het gelijknamige boek Is te zien op de tweede verdieping van de Centrale Bibliotheek gedurende de maand januari.

Expositie naar aanleiding van het boek "Jongens uit de buurt" van Louis Boumans, Hester Dibbits & Marleen Dorleijn. Twee jaar lang volgden de auteurs een hechte vriendengroep van Marokkaanse, Turkse en Surinaamse jongens uit Lombok. De jongens spreken over hun verleden, hun dagelijks leven, hun voorkeuren voor muziek, kleding, uitgaan,religie en taal. Met de fotos van Patricia Weijburg levert de expositie een verrassend direct beeld op van "leven tussen twee culturen".

De wereld van inheemse volken

Op de jeugdafdeling in de kelder van de centrale bibliotheek is deze tentoonstelling te zien gedurende de maand januari.

Deze reizende tentoonstelling is ontwikkeld door het NCIV(Ned.Centrum voor Inheemse Volkeren). Naar een concept van kunstenaar Bart Corduwener en heeft als doel een breed publiek te informeren omtrent de culturele rijkdom van inheemse volkeren. Tevens geeft het een indruk van de problemen waar deze volkeren in de huidige globaliserende wereld mee te maken hebben.

kennismaking dinsdag 29 jan + 5 feb 9.30-11.30 laatste update:4 januari 2002