OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND

OUNL PROEFSCHRIFT: Stigmatisering van mensen met HIV

Mensen met HIV hebben niet alleen te maken met de lichamelijke en emotionele gevolgen van hun ziekte, maar krijgen door hun ziekte vaak ook te maken met stigmatiserende reacties: openlijke signalen van ongemak, het vermijden van de omgang met iemand met HIV of het verbreken van het contact.
In het promotieonderzoek 'HIV Stigma and Social Interaction. Examining Strategies to Influence Perceivers'Emotional and Behavioral Reactions in Initial Encouners' van Arjan Bos (faculteit Sociale wetenschappen Open Universiteit) is onder meer onderzocht welke factoren stigmatisering van mensen met HIV bepalen. Verder zijn verschillende strategieën onderzocht die mensen met HIV in het eerste contact met anderen zouden kunnen hanteren om stigmatiserende reacties te reduceren en pro-sociale reacties te bevorderen.

Drie factoren
In de eerste studie van het promotieonderzoek is de beeldvorming over mensen met HIV door middel van een landelijke telefonische enquête onderzocht. Hieruit kwam naar voren dat de beeldvorming in Nederland redelijk positief is. De betrokkenheid met patiënten met HIV/AIDS bleek wel lager te zijn dan voor patiënten met hart- en vaatziekten, kanker of astma. De bereidheid om persoonlijk contact te hebben met iemand met HIV hangt af van drie factoren: de besmettelijkheid van de ziekte, de persoonlijke verantwoordelijkheid voor het ontstaan van de ziekte (onveilig vrijen of bijvoorbeeld bloedtransfusie) en de attitude ten aanzien van homoseksuelen. Naarmate iemand de besmettelijkheid hoger inschat, de patiënt meer persoonlijk verantwoordelijk stelt en negatiever staat ten aanzien van homoseksuelen, zal hij meer stigmatiseren en minder bereid zijn om persoonlijk contact te hebben met de patiënt.

Reduceren van stigmatisering
Kunnen patiënten door hun gedrag tijdens een eerste ontmoeting stigmatiserende reacties verminderen en pro-sociale reacties bevorderen? Bos deed vijf experimentele studies. Als de patiënt over zijn leed communiceert, roept dat bij vrouwen sterkere gevoelens van medeleven op, terwijl het mannen juist irriteert. Dat sluit aan bij eerder onderzoek naar sekserollen en emoties. Mannen blijken verder weg te gaan zitten van een HIV-patiënt dan van een gezonde interactiepartner. Voor vrouwen had de gezondheidstoestand van de interactiepartner geen effect op deze indirecte maat van stigmatisering.
Deze resultaten suggereren dat personen met HIV anderen beter niet confronteren met hun leed. Echter, een milde vorm van leedcommunicatie in de eerste ontmoetingen leidt tot pro-sociale reacties bij vrouwen. Of dergelijk gedrag ook bij langere interactie positieve gevolgen heeft op de houding van vrouwen is echter twijfelachtig. Patiënten kunnen ook interactiestrategieën inzetten gericht op het verminderen van angst. De strategieën die Bos onderzocht heeft (geruststellen, voorspelbaar zijn) blijken maar in zeer beperkte zin effectief. Expliciet geruststellen leidt zelfs tot meer angst bij degenen die in eerste instantie weinig angst voelden. Waarschijnlijk omdat het expliciet maken het gevaar meer benadrukt. Voorspelbaar gedrag vertonen lijkt wel een nuttige strategie, want het roept sterkere gevoelens van medelijden op.

Verder onderzoek
Tot op heden was er binnen de sociale psychologie en de gezondheidspsychologie relatief weinig aandacht voor manieren om negatieve reacties ten opzichte van chronisch zieken te reduceren. Dit promotieonderzoek heeft de effecten van een beperkt aantal stigmaproductiestrategieën onderzocht. In toekomstig onderzoek zal ook naar andere strategieën gekeken moeten worden en zullen andere aanvullende meetinstrumenten zoals fysiologische maten en subtiele gedragsmaten gebruikt moeten worden. Arjan Bos zal de komende jaren onderzoek blijven doen op het terrein van stigmatisering.

Bos promoveerde op 8 november 2001 aan de Universiteit Maastricht. Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met het Bureau bestuursondersteuning van de Open Universiteit Nederland, telefoon: 045-5762959.


04 jan 02 15:03