Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

Wijs op Reis brochure 2002

Persbericht

Directie Voorlichting en Communicatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
Postbus 20061, 2500 EB Den Haag
Telefoon 070 - 348 41 86
Fax 070 - 348 55 59

Nummer
Datum
133/2002
4 januari 2002

NIEUWE BROCHURE 'WIJS OP REIS'

Nederlanders reizen graag. Reizen is leuk, leerzaam en boeiend en zeker de moeite waard. Maar bereidt men zich ook goed voor? Om de reiziger hierbij tegemoet te komen en attent te maken op eventuele problemen die zich in het buitenland kunnen voordoen, geeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met andere overheidsorganisaties ook dit jaar weer de brochure 'Wijs op Reis 2002' uit, voorzien van nuttige informatie over uiteenlopende onderwerpen. Inmiddels al weer de zeventiende editie. Dit keer is extra aandacht besteed aan de invoering van het nieuwe paspoort en de nieuwe identiteitskaart per 1 oktober 2001, alsmede de invoering van de Euro per 1 januari 2002. Kortom: een welkome voorlichting aan de reizigers.

De brochure maakt deel uit van een uitgebreide voorlichtingscampagne over dit onderwerp, die al sinds 1999 loopt en in 2002 wordt voortgezet. De campagne heeft tot doel zoveel mogelijk reizigers te doordringen van het belang van een goede reisvoorbereiding en zo het aantal gestrande Nederlanders in het buitenland te verminderen. De centrale boodschappen zijn: noteer vooraf het paspoortnummer, het blokkeernummer van pinpas/creditcard en het alarmnummer van de reisverzekering. Ook wordt aandacht besteed aan het raadplegen op internet van de door Buitenlandse Zaken afgegeven reisadviezen naar risicovolle gebieden.

Deze nieuwe editie is voor het eerst verkrijgbaar op de Vakantiebeurs, die van 8 tot en met 13 januari 2002 in de Utrechtse Jaarbeurs wordt gehouden. Hieraan neemt Buitenlandse Zaken samen met Douane, Inspectie Verkeer en Waterstaat (Divisie Vervoer) en - voor het eerst dit jaar - Landbouw, Natuurbeheer en Visserij deel onder het motto: Wijs op Reis.
De centrale voorlichtingsthema's tijdens de beurs zijn:
- consulaire hulpverlening en reisadviezen (Buitenlandse Zaken),
- in- en uitvoer van bedreigde planten- en diersoorten en producten hiervan, alsmede nagemaakte merkartikelen (Douane),
- gevaarlijke stoffen in de bagage in vliegtuigen en veilig op reis met de bus (Inspectie Verkeer en Waterstaat), en
- verspreiding van besmettelijke dierziekten (Landbouw, Natuurbeheer en Visserij).

Tijdens de Vakantiebeurs ligt 'Wijs op Reis 2002' gereed in stand 11.E.010 t/m 014 (Hal 11). Daarna is de brochure gratis verkrijgbaar bij alle ANVR-reisorganisaties, Grenswisselkantoren, Rabobankverkooppunten, Gemeenten (afdeling Burgerzaken) en GGD's, en op te vragen via de Douane Infolijn (0800-0143) en bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken (fax: 070 - 348 48 20 of e-mail: dvl-vm-log@minbuza.nl). Bezoek voor meer informatie de website: www.wijsopreis.info.