Politiebericht Venlo 4-01-2002
Mediabericht 4 januari 2002 (12.00 uur)

Politie gaat door met onderzoek

Grootscheeps onderzoek naar handel en gebruik verdovende middelen

BERGEN De politie van de basiseenheid Gennep is sinds half november 2001 bezig met een grootscheeps onderzoek naar de handel en het gebruik van verdovende middelen in de gemeente Bergen. De gegevens over de drugsproblematiek kwamen onverwachts naar boven tijdens een onderzoek naar de problemen rond de hangjongeren in Bergen. Uit interne informatie en signalen vanuit de bevolking bleek dat er zeer regelmatig op kleine en grotere schaal door jongeren XTC en cocaïne wordt gebruikt. Gezien de grote maatschappelijke impact was dit aanleiding om in overleg met de officier van justitie het onderzoek op te starten. Op het moment dat de resultaten van het onderzoek bekend zijn, stelt de gemeente Bergen een actieplan op. De politie hoopt met dit onderzoek te bereiken dat jongeren vroegtijdig uit het drugscircuit gehaald kunnen worden.

Uit een eerste inventarisatie blijkt dat in de gemeente Bergen ruim 80 gebruikers bekend zijn. De leeftijd van de gebruikers en dealers varieert van de jonge leeftijd van 14 jaar tot en met mensen van 30 jaar. Uit de tot nu toe gehoorde betrokkenen is bekend dat het gebruik varieerde van ooit 1 pilletje XTC tot 10 pillen per weekend, afgewisseld met cocaïne. Toch werd door de jongeren aangegeven dat het gebruik veelal beperkt bleef tot de weekenden.

Naast het gebruik van verdovende middelen is er ook een aantal van hen die de handel van XTC en cocaïne heeft opgepakt. Resultaten van het onderzoek hebben uitgewezen dat voor de handel tenminste 17 dealers verantwoordelijk zijn. Inmiddels is een groot deel van de gebruikers en handelaren gehoord, en zijn vier van de aangehouden dealers in voorlopige hechtenis geplaatst.

De politie heeft in verband met het onderzoek contact opgenomen met de ouders en opvoeders van de betrokken jongeren. Zij bleken vaak volkomen verrast door het gebruik van de harddrug door hun kinderen. Om hen van de noodzakelijke informatie te voorzien, zijn de ouders voor hulpvragen doorverwezen naar het Consultatiebureau voor Alcohol en andere Drugs (CAD). Daarnaast wordt er, in samenwerking met politie en de GGD, voorlichting gegeven op de Bergense scholen en is er informatie beschikbaar via de jongereninfotheek van Synthese en het CAD.Ten behoeve van de betrokken jongeren, hun ouders en opvoeders wordt er door medewerkers van het Netwerk Jeugd, het CAD en de GGD gesproken over de organisatie van een informatie-avond. Deze zal naar alle waarschijnlijkheid in februari gehouden gaan worden.