RABOBANK NEDERLAND

Salaris sparen voor extra vakantiedagen

Nieuw produkt Rabo Verlofsparen
De Rabobank heeft sinds 1 januari het produkt Rabo VerlofSparen aan haar Employment Benefits-programma toegevoegd. De Rabobank komt hiermee tegemoet aan de wens van steeds meer ondernemingen naar regelingen op het gebied van verlofsparen. Rabo VerlofSparen is een produkt waarmee werknemers kunnen sparen voor extra vakantiedagen. Het gespaarde tegoed wordt door de werkgever op een spaarrekening gezet, om de werknemer gedurende zijn verlofperiode het gespaarde salaris inclusief gekweekte rente uit te keren. Voor de werkgever blijft het een vorm van onbetaald verlof, omdat de werknemer zelf zijn salaris voor de verlofperiode bij elkaar heeft gespaard.

Het Employment Benefits-programma van de Rabobank bevat een breed scala aan produkten en diensten waarmee ondernemers in het MKB en het grootbedrijf geholpen worden het beste uit zichzelf en uit hun medewerkers te halen. Voor het Rabo VerlofSparen krijgen de ondernemers een standaard reglement met daarin de verplichte bepalingen van de betreffende regeling. Werkgevers kunnen een eigen reglement verlofsparen maken. Het eigen reglement kan naast de verplichte artikelen uit het standaard reglement eigen aanvullende afspraken tussen de werkgever en werknemer bevatten. Als een werkgever het produkt verlofsparen wil invoeren, moet de regeling aan minimaal ¾ van het aantal werknemers worden aangeboden.

Geldsparen en tijdsparen
Verlofsparen kent twee vormen. Bij geldsparen mag de werknemer 10% van het brutoloon per jaar belastingvrij sparen. Er is sprake van uitstel van belastingheffing, omdat over het opgenomen spaarbedrag tijdens de verlofperiode loonbelasting moet worden betaald. Voor deze regeling heeft de Rabobank de spaarrekening Rabo VerlofSparen-geld ontwikkeld.
De tweede vorm is tijdsparen. Bij deze spaarvorm mag de werknemer maximaal 10% van zijn arbeidsuren per jaar sparen. Bij tijdsparen levert de werknemer overuren of verlofdagen in. Voor deze regeling heeft de Rabobank de spaarrekening Rabo VerlofSparen-tijd ontwikkeld.
De regelingen en rekeningen Rabo VerlofSparen worden geopend, geregistreerd en beheerd door Rabobank Nederland.

Door een wijziging van de Wet op de Loonbelasting in 2001 is het mogelijk om fiscaal vriendelijk te sparen voor een periode van extra verlof van maximaal één jaar.