Gemeente Heumen

21-12-2001

De Verbinding, week 52

Nieuwjaarsfeest gemeente op 3 januari

Het traditionele Nieuwjaarsfeest voor alle inwoners van de gemeente Heumen wordt dit jaar gehouden in het verenigingsgebouw "Ons Huis "in Nederasselt. Het bestuur van dat gebouw stelt met groot genoegen de pas gerenoveerde zalen beschikbaar.
Alle inwoners zijn welkom op het feest, waarop deze keer ook de duurzaamheidspluim wordt uitgereikt.
Op de avond zijn enkele korte optredens te beluisteren, maar het belangrijkste is dat er alle ruimte is voor persoonlijke ontmoetingen om elkaar de beste wensen over te brengen.

Het feest begint om 20.00 uur, maar "Ons Huis" is al om 19.30 uur open. En de weg ernaar toe hoeft al helemaal geen probleem te zijn, want taxivervoer wordt die avond gratis verzorgd door de plaatselijke bedrijven van Kesseler (Heumen), Vink (Overasselt) en Van der Wielen (Malden). Belt u even van te voren met een van die bedrijven om een tijd af te spreken.

Subsidie voor uitwisselingen

Voor scholierenuitwisselingen, seniorenontmoetingen, sportevenementen, e.d. binnen het gebied van de Euregio Rijn-Waal is subsidie mogelijk van de Euregio. Voorwaarde is wel dat tenminste één Nederlandse en één Duitse vereniging of school meedoet uit het gebied van de Euregio. Voor voorwaarden en de procedure kan men terecht op www.euregio.org (> sociale aangelegenheden, sport en cultuur > activiteiten).

Kerstboomversnippering

Op zaterdag 12 en zaterdag 19 januari is er weer de mogelijkheid om kerstbomen te laten versnipperen. Medewerkers van de gemeentewerf doen een aantal standplaatsen in de gemeente Heumen aan, waar kerstbomen tot snippers worden vermalen.
Voor elke ingeleverde boom wordt een lootje verstrekt. Na afloop van het versnipperen worden uit de uitgedeelde lootjes 20 winnende nummers getrokken. Deze nummers worden in De Verbinding van 29 januari 2002 bekend gemaakt. Winnaars kunnen hun prijs (een kadobon à f 25,-- / 11,34) dan vanaf 30 januari bij de balie van Grondgebiedzaken in het gemeentehuis ophalen. Het is dus aan te raden de lootjes goed te bewaren.

Het versnipperen zal op de volgende plaatsen en tijdstippen gaan plaatsvinden:

12 januari:
Nederasselt, Gildeplein: 09.15-10.15 uur
Overasselt, marktplein: 10.30-12.00 uur
Heumen, Terp: 13.00-14.00 uur
Malden, Veldschuur: 14.30-15.30 uur
Malden, gemeentewerf: 16.00-16.30 uur

19 januari:
Malden, Kloosterhof/Honk: 09.00-11.00 uur

Belastingverordeningen aangepast

De gemeenteraad heeft op 20 december jl de tariefartikelen in de verschillende belastingverordeningen aangepast. De aanpassing betreft de omzetting van guldens naar euro's.
Bovendien zijn de tarieven voor de onroerende zaakbelastingen en de hondenbelasting aangepast aan de verwachte inflatie en zijn de afvalstoffenheffingen en het rioolrecht bijgesteld naar kostendekkend niveau. In de praktijk betekent dit dat het tarief van de afvalstoffenheffing iets lager uitvalt vanwege de ingebruikname van de milieustraat. Het tarief voor het rioolrecht blijft gelijk.

overzicht
De tarieven voor de gemeentelijke belastingen in 2002 worden daarmee:


- ozb: per 2268 volle waarde:
a. voor eigenaren woningen: 1,80 ( f 3,98)
b. voor gebruikers van woningen: 1,44 ( f3,19)
c. voor eigenaren van niet-woningen: 2,25 ( f 4,97) d. voor gebruikers van niet-woningen: 1,80 ( f 3,98)


- hondenbelasting: 42,36 ( f93,60)


- afvalstoffenheffing:
a. meerpersoonshuishoudens: 157,20 ( f346,20)
b. eenpersoonshuishoudens: 110,04 ( f242,40)
c. reinigingsrechten: 157,20 ( f346,20)
d. afvalzak: 1,04 ( f2,30)
e. rioolrecht: 54,36 ( f120,--)


- leges, marktgelden, lijkbezorging
De tarieven in de legesverordening, de marktverordening en de verordening op de lijkbezorgingsrechten zijn niet gewijzigd. In de tabel zijn de bedragen in guldens omgezet in euro's. De complete legestabel verschijnt zo spoedig mogelijk in zijn geheel op de Website van de gemeente.

Het raadsvoorstel en het besluit tot wijziging van de tariefartikelen en de tarieftabellen liggen in het gemeentehuis ter inzage en zijn kosteloos verkrijgbaar of in te zien.

Tijdelijke referendumwet

De gemeenteraad heeft op 20 december de Verordening Tijdelijke referendumwet vastgesteld. In de verordening wordt geregeld hoe de gemeente uitvoering wil geven aan de Tijdelijke referendumwet (Trw) die per 1 januari 2002 van kracht wordt.

de wet
De Trw heet "tijdelijk" omdat hij op 1 januari 2005 zal worden vervangen door een definitieve regeling. De wet geeft het Rijk, de provincies en de gemeentes de mogelijkheid een correctief, raadgevend referendum te houden. Correctief wil zeggen dat het gaat om het al dan niet terugdraaien van een al genomen besluit; raadgevend wil zeggen dat de uitslag van het referendum niet bepalend is, maar een (zwaarwegend) advies.
De wet noemt (voor wat betreft gemeentes) als besluiten waarover een referendum mogelijk is de vaststelling van verordeningen, de wijziging van de naam van de gemeente of grenscorrecties. Uitgezonderd zijn onder andere bestemmingsplannen, rechtspositieregelingen en belastingverordeningen, deelneming in of opheffing van rechtspersonen en wijzigingen van gemeenschappelijke regelingen.
De verordening die de raad heeft vastgesteld regelt hoe de wet in Heumen kan worden toegepast. Hij kan in het gemeentehuis gratis worden ingezien.
Binnenkort komt informatiemateriaal beschikbaar over de wet zelf.

Dienstregeling openbaar vervoer 2002

In het gemeentehuis ligt de dienstregeling voor het openbaar vervoer voor het jaar 2002 in het KAN-gebied ter inzage. Voor wat de lijnen betreft die de gemeente Heumen aandoen zijn de volgende wijzigingen van betekenis.
Lijn 83 (Nijmegen-Venlo) krijgt in de ochtendspits vanaf Plasmolen naar Nijmegen extra ritten. In de praktijk betekent dat dat er elke 7 à 8 minuten een bus rijdt.
Lijn 1 (Molenhoek - via Malden en Nijmegen - Beuningen/Ewijk) gaat in Nijmegen weer via de Van Trieststraat rijden. Het traject Brakkenstein-Molenhoek vervalt in de avonduren op zon- en feestdagen. Voor wat betreft de Buurtbus en de lijndiensten naar en van Nijmegen door Overasselt zijn er geen wijzigingen.

Kandidaatstelling gemeenteraadsverkiezingen

Op 22 januari 2002 vindt de kandidaatstelling plaats voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op die dag kunnen bij het hoofdstembureau in het gemeentehuis tussen 9.00 en 15.00 uur kandidatenlijsten worden ingeleverd.
De openbare bekendmaking daarvan stond vorige week in De Verbinding en is nog na te lezen op www.heumen.nl (Verkiezingen 2002).

Gemeentehuis open

Het gemeentehuis is op 24 en 31 december en op de feestdagen gesloten. Op 27 en 28 december kan men wel op de gebruikelijke tijden terecht. Op 2 januari 2002 is het gemeentehuis pas om 10.00 uur open.

De eerstkomende aflevering van De Verbinding verschijnt op maandag 31 december.

Afval

Op donderdag 27 en vrijdag 28 december wordt alleen de groene container geleegd.
Let op: diegenen die normaalgesproken op woensdag hun afval aanbieden, kunnen hun groene container op vrijdag 28 december aan de straat zetten.
Voor klachten over afval en honden kunt u terecht bij de reinigingswachter. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 024-3732125.

oud papier
Elke donderdag tijdens schooluren staat een papiercontainer bij basisschool de Toermalijn aan de Gladiolenstraat 2a, maar niet op 27 december en 3 januari.
Let op: KPJ en MZC'80 halen op 29 december GEEN oud papier op!!!! U kunt weer papier aan de straat zetten op zaterdag 26 januari.

grof vuil
Elke zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur kunt u grof vuil brengen naar de milieustraat aan de Ambachtsweg 10 te Malden.

huisraad
Herbruikbaar huisraad kunt u thuis laten ophalen door Kringloopbedrijf Het GOED. Het GOED dat is gevestigd aan de Burchtstraat 110 te Nijmegen, zamelt in onze gemeente al het herbruikbare huisraad in, zoals meubilair, boeken en platen, potten en pannen, snuisterijen, schilderijen, kleding, gordijnen en schoenen. Het bedrijf haalt ook alle hele apparaten op, zoals wasmachines, televisies, radio's, computers, lampen, fornuizen, boilers en kachels (wit- en bruingoed). Goederen worden op afspraak binnen een week opgehaald. De goederen moeten, zonodig verpakt in dozen of zakken, op de begane grond staan. Voor een afspraak kunt u bellen met telefoonnummer (024) 645 69 04, of zelf bij de kringloopwinkel langsbrengen kan ook. De chauffeur bepaalt uiteindelijk of het huisraad dat u aanbiedt nog bruikbaar is.

kleding
Nog bruikbare kleding kunt u brengen naar de Schakel aan de Eendenpoelseweg 6b, geopend op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 15.00 uur. U kunt hier ook tweedehands kleding kopen. De opbrengst komt ten goede aan projecten in de derde wereld.

Vergunningen

A. Aanvragen bouwvergunning
Bij B&W zijn de volgende aanvragen om bouwvergunning binnengekomen: renoveren en uitbreiden winkelcentrum en bouw van appartementen, Schoolstraat
uitbreiden woning en bouw garage, Grote Loef 33 uitbreiden en veranderen entree, Zilverbergweg 14 De publicatie van de aangevraagde bouwvergunningen is uitsluitend informatief bedoeld. Omdat op deze aanvraag nog geen beslissing is genomen bestaat nog geen mogelijkheid tot het indienen van bezwaren op grond van de Algemene wet bestuursrecht. Het bouwplan kan tijdens de openstellingsuren van het gemeentehuis worden ingezien bij Bouw- en woningtoezicht. Het is mogelijk dat de aanvrager het plan nog wijzigt.

B. Bouwvergunningen
De volgende bouwvergunningen zijn verleend:
Verzonden op 17 december:
B20000170: uitbreiden woning aan zijkant, Het Alm 2 B20010358: uitbreiden garage en hobbyruimte, Marktpad 1 B20010272: plaatsen tuinhuisje, Prinses Irenestraat 2 B20010149: bouw garage, Jufferstraat 2
Wie het niet eens is met één van bovengenoemde besluiten kan daartegen binnen zes weken nadat het betreffende besluit is verzonden schriftelijk bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders.

Intrekking milieuvergunning champignonkwekerij

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen maken ingevolge paragraaf 3.5.6 van afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat zij voornemens zijn om de vergunning in te trekken van de heer G. Janssen, Hoogstraat 27, te Overasselt, verleend op 16 februari 1993. Het betreft een oprichtingsvergunning ingevolge de Wet milieubeheer voor een champignonkwekerij op genoemd adres. De intrekking geschiedt vanwege het beëindigen van de bedrijfsactiviteiten.

waar in te zien?
De ontwerpbeschikking en alle ter zake zijnde stukken liggen vanaf 27 december 2001 gedurende twee weken ter inzage bij de sector Grondgebiedzaken van het gemeentehuis. Daar kunt u elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur en op maandag van 17.00 tot 18.30 uur terecht. De stukken zijn ook in te zien in de Openbare Bibliotheken, Kloosterhof 1 te Malden en Beatrixstraat 2 te Overasselt gedurende normale openingstijden.

bedenkingen
Schriftelijke bedenkingen kunnen tot en met 10 januari 2002 worden ingebracht bij Burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen, Postbus 200, 6580 AZ Malden. Diegenen die bedenkingen tegen de ontwerpbeschikking indienen kunnen verzoeken hun persoonlijke gegevens niet bekend te maken.

Malden, 24 december 2001

Intrekking milieuvergunning agrarisch bedrijf

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen maken ingevolge afdeling 3.6 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat zij een deel van de vergunning hebben ingetrokken van C.J.M. van Dijk, Looistraat 36 te Heumen, verleend op 11 juni 1996. Het betreft een veranderingsvergunning ingevolge de Wet milieubeheer voor een agrarisch bedrijf met rundvee, mestvarkens en legkippen op genoemd adres. De intrekking geschiedt in het kader van de opkoopregeling voor varkens van het Ministerie van LNV.

waar in te zien?
De beschikking en alle ter zake zijnde stukken liggen vanaf 27 december 2001 gedurende zes weken ter inzage bij de sector grondgebiedzaken van het gemeentehuis. Daar kunt u elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur en op maandag van 17.00 tot 18.30 uur terecht. De stukken zijn ook in te zien in de Openbare Bibliotheken, Kloosterhof 1 te Malden en Beatrixstraat 2 te Overasselt gedurende normale openingstijden.

beroepsmogelijkheden
Beroep tegen het besluit kan worden ingebracht door: a. de aanvrager;
b. de betrokken adviseurs die in de gelegenheid moesten worden gesteld advies uit te brengen met betrekking tot het geven van de beschikking; c.degenen die bedenkingen hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit;
d. degenen die bedenkingen hebben tegen wijzigingen die bij het geven van de beschikking ten opzichte van het ontwerp daarvan zijn aangebracht;
e. belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit.

wanneer van kracht?
De beschikking wordt na afloop van de beroepstermijn van kracht, tenzij 8 februari 2002 beroep wordt ingesteld en met toepassing van artikel 36 van de Wet op de Raad van State juncto artikel 8.3.1. van de Algemene wet bestuursrecht een verzoek wordt gedaan tot schorsing van de beschikking of het treffen van een voorlopige voorziening. Het beroepschrift moet in tweevoud worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het verzoek tot schorsing of een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de genoemde afdeling. De beschikking wordt niet van kracht voordat op zo'n eventueel verzoek is beslist.

Malden, 24 december 2001.

Milieubeschikkingen rundveehouderijen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen hebben vergunningen ingevolge de Wet milieubeheer verleend aan:

- Maatschap Burgers, Baron van Brakelstraat 3 te Nederasselt. Het betreft een revisievergunning voor een vleeskalveren- en vleesstierenhouderij, gelegen op het perceel kadastraal bekend gemeente Nederasselt, sectie D, nr. 96, plaatselijk bekend Baron van Brakelstraat 3 te Nederasselt;

- A. van Raaij, IJkelaarstraat 2 te Overasselt. Het betreft een revisievergunning voor een rundveehouderij, gelegen op het perceel kadastraal bekend gemeente Overasselt, sectie G, nr. 296, plaatselijk bekend IJkelaarstraat 2 te Overasselt.

Tegen beide ontwerpbeschikkingen zijn bedenkingen ingediend. In beide gevallen heeft dit geleid tot aanpassingen in de definitieve beschikking.

waar in te zien?
De beschikkingen en alle ter zake zijnde stukken liggen vanaf 27 december 2001 gedurende zes weken ter inzage bij de sector Grondgebiedzaken van het gemeentehuis. Daar kunt u elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur en op maandag van 17.00 tot 18.30 uur terecht. De stukken zijn ook in te zien in de Openbare Bibliotheken, Kloosterhof 1 te Malden en Beatrixstraat 2 te Overasselt gedurende normale openingstijden.

beroepsmogelijkheden
Beroep tegen het besluit kan worden ingebracht door: a. de aanvrager;
b. de betrokken adviseurs die in de gelegenheid moesten worden gesteld advies uit te brengen met betrekking tot het geven van de beschikking; c. degenen die bedenkingen hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit;
d. degenen die bedenkingen hebben tegen wijzigingen die bij het geven van de beschikking ten opzichte van het ontwerp daarvan zijn aangebracht;
e. belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit.

wanneer van kracht?
De beschikkingen worden na afloop van de beroepstermijn van kracht, tenzij vóór 8 februari 2002 beroep wordt ingesteld en met toepassing van artikel 36 van de Wet op de Raad van State juncto artikel 8.3.1. van de Algemene wet bestuursrecht een verzoek wordt gedaan tot schorsing van de beschikking of het treffen van een voorlopige voorziening.
Het beroepschrift moet in tweevoud worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het verzoek tot schorsing of een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de genoemde afdeling. De beschikking wordt niet van kracht voordat op zo'n eventueel verzoek is beslist.

Malden, 24 december 2001.

Vrijstelling bouw muziekkamer en bouw entree

Vinkenlaan 40
Burgemeester en wethouders van Heumen ontvingen een aanvraag om bouwvergunning voor de bouw van een muziekkamer achter de woning en de bouw van een entree op het perceel kadastraal bekend gemeente Heumen, G 3324, plaatselijk bekend Vinkenlaan 40 Malden. Het bouwplan past niet binnen het ter plaatse geldende bestemmingsplan Randwijk.
Artikel 9 lid 1 en artikel 12 lid 1.I van het bestemmingsplan bieden de mogelijkheid vrijstelling te verlenen voor de bouw van de praktijkruimte en de entree. Het bouwplan past binnen deze vrijstellingsmogelijkheden. B&W willen dan ook gebruik maken van deze vrijstellingsmogelijkheden.

bedenkingen
De hierboven genoemde vrijstellingen kunnen pas worden verleend nadat een ieder in de gelegenheid is gesteld bedenkingen in te dienen tegen het voornemen vrijstelling te verlenen. Dat kan schriftelijk of mondeling bij B&W van Heumen, Postbus 200, 6580 AZ Malden vanaf donderdag 27 december 2001 tot en met woensdag 9 januari 2001. Gedurende die periode liggen de bouwplannen dagelijks van 9.00 tot 12.00 uur en op maandag bovendien van 17.00 tot 18.30 uur ter inzage bij de sector Grondgebiedzaken in het gemeentehuis.

Malden, 24 december 2001

Beschikking rundvee- en varkenshouderij

(Deze bekendmaking is niet opgenomen in De Verbinding maar staat op een afzonderlijke pagina in Regiodiek van 24 december)

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen hebben een vergunning ingevolge de Wet milieubeheer verleend aan Maatschap Kesseler, Overasseltseweg 6 te Heumen. Het betreft een revisievergunning voor een rundvee- en varkenshouderij, gelegen op het perceel kadastraal bekend gemeente Heumen, sectie G, nr. 543, plaatselijk bekend Overasseltseweg 6 te Heumen. Naar aanleiding van bedenkingen die tegen de ontwerp-beschikking zijn ingediend, is de definitieve beschikking aangepast.

waar in te zien?
De beschikking en alle ter zake zijnde stukken liggen vanaf 27 december 2001 gedurende zes weken ter inzage bij de sector Grondgebiedzaken van het gemeentehuis. Daar kunt u elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur en op maandag van 17.00 tot 18.30 uur terecht. De stukken zijn ook in te zien in de Openbare Bibliotheken, Kloosterhof 1 te Malden en Beatrixstraat 2 te Overasselt gedurende normale openingstijden.

beroepsmogelijkheden
Beroep tegen het besluit kan worden ingebracht door: a. de aanvrager;
b. de betrokken adviseurs die in de gelegenheid moesten worden gesteld advies uit te brengen met betrekking tot het geven van de beschikking; c. degenen die bedenkingen hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit;
d. degenen die bedenkingen hebben tegen wijzigingen die bij het geven van de beschikking ten opzichte van het ontwerp daarvan zijn aangebracht;
e. belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit.

wanneer van kracht?
De beschikking wordt na afloop van de beroepstermijn van kracht, tenzij vóór 8 februari 2002 beroep wordt ingesteld en met toepassing van artikel 36 van de Wet op de Raad van State juncto artikel 8.3.1. van de Algemene wet bestuursrecht een verzoek wordt gedaan tot schorsing van de beschikking of het treffen van een voorlopige voorziening.
Het beroepschrift moet in tweevoud worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het verzoek tot schorsing of een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de genoemde afdeling. De beschikking wordt niet van kracht voordat op zo'n eventueel verzoek is beslist.

Malden, 24 december 2001.