SNV

Ontwikkelingsorganisatie SNV vanaf 2002 zelfstandig

Persbericht 2 januari 2002

SNV Nederlandse ontwikkelingsorganisatie maakt zich vanaf 1 januari 2002 los van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De kroon op het werk van de koersverandering die SNV heeft ingezet, sinds 36 jaar geleden de eerste vrijwilligster voet aan wal zette in Afrika. Zij richt zich nu op capaciteitsopbouw van lokale organisaties, zoals lokale en provinciale overheden en civil society organisaties, in ontwikkelingslanden.

De verzelfstandiging van SNV sluit aan bij de aanbeveling van het interdepartementaal beleidsonderzoek 'Uitzending van personeel ontwikkelingssamenwerking' (1999). Daarin werd voorgesteld SNV bestuurlijk los te maken van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ondanks de veranderde relatie met het ministerie blijft SNV een belangrijke rol spelen in het Nederlandse beleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

De verzelfstandiging verloopt in fasen. Vanaf 1 januari 2002 is SNV statutair onafhankelijk De relatie tussen het ministerie en SNV heeft dan het kenmerk: subsidiegever - subsidieontvanger. De eerste subsidieperiode beslaat vijf jaar (2002-2006). Eind 2002 zal de 'ontvlechting' op materieel, financieel en personeelsmatig gebied worden afgerond.

SNV steunt organisaties in de minst ontwikkelde landen die een rol spelen bij de bestrijding van armoede en verbetering van lokaal bestuur. Deze organisaties willen zichzelf versterken om hun prestaties en invloed te vergroten. Op aanvraag biedt SNV hen technische en organisatorische expertise en steunt zij veranderingsprocessen. SNV werkt in 27 minder ontwikkelde landen en heeft 800 lokale en westerse adviseurs in dienst.


---

-