Milieudefensie

Persbericht

Bomen worden herplant bij Almere Milieudefensie vertrekt uit Bulderbos

Amsterdam, 2 januari 2002 --- Milieudefensie vertrekt vanavond om 20.00 uur uit het Bulderbos. Daarmee geeft zij de wake op die op 5 november 2001 begon. Directe aanleiding is het afsluiten van de toegang tot het bos deze middag door Schiphol. Daardoor zitten twee 'Bulderboswachters' nu op het terrein ingesloten. Zij zullen vanavond door tientallen actievoerders met een warm onthaal worden ontzet. Bijna acht jaar lang (sinds 5 april 1994) was het Bulderbos - gelegen op de bouwlocatie van de Vijfde Baan - een levend protest tegen de gevolgen die de groei van Schiphol heeft voor het milieu en omwonenden. Het was één van de langstlopende en meest succesvolle acties van Milieudefensie. Dankzij het Bulderbos en andere Schipholacties kwam de ongebreidelde groei van het vliegverkeer sterk ter discussie te staan. Ook het politieke gedoogbeleid rondom Schiphol kwam onder vuur te liggen. De komende jaren moet blijken of deze omslag zal leiden tot harde milieu- en geluidsgrenzen. Overigens heeft Schiphol nog steeds geen milieuvergunning voor de aanleg van de Vijfde Baan.

Milieudefensie claimt de bomen in het Bulderbos bij Schiphol. Zodra de weersomstandigheden dit toelaten worden zij overgeplant op een terrein van Staatsbosbeheer bij Almere.

In het Bulderbos mochten sinds 1 januari van de gemeente Haarlemmermeer geen caravans meer staan op last van een dwangsom van vijftigduizend gulden. Ook een autobus moest worden verwijderd. Twee Bulderboswachters zetten sindsdien de wake in de open lucht voort, gekleed in thermopakken. Maar nu zij zich niet langer vrij kunnen bewegen tussen het terrein en de openbare weg, is een verder verblijf hen onmogelijk gemaakt.

De afsluiting van het Bulderbos komt niet als een verrassing. De Haarlemse rechter onteigende het bos al op 25 september van haar 350 juridische bezitters. De eigenaren gingen tegen het vonnis in beroep bij de Hoge Raad. Bij een normale onteigeningsprocedure heeft dat een schorsende werking. Maar een noodwet van de Tweede Kamer hief in dit geval de schorsende werking van het hoger beroep op. Toch hielden de Bulderboseigenaren nog maanden stand. Sinds 5 november 2001 werd het bos in ploegendienst permanent bewoond. Honderden mensen deden hier aan mee uit protest tegen de gebroken milieubeloften van de regering.

Met het vertrek van Milieudefensie uit het Bulderbos zijn de acties nog niet ten einde. De milieuorganisatie gaat door met de strijd voor betere milieu-, geluids-, en veiligheidsgrenzen. Onder meer met juridische procedures (bijvoorbeeld rond de uitspraak van het Europese Hof over nachtvluchten) en uiteraard acties.