NIPO

2 januari 2002

Piekeraar leidt tot zeer grote maatschappelijke kosten 350.000 Nederlanders lijden aan Overmatige Bezorgdheid

In Nederland lijden er 350.000 mensen aan Overmatige Bezorgdheid. Deze aandoening wordt door artsen omschreven als Gegeneraliseerde Angststoornis. Overmatige Bezorgdheid kost de economie naar schatting 3,4 miljard gulden per jaar. Vooral het bedrijfsleven en de gezondheidszorg ondervinden financieel nadeel. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van het NIPO, recent gehouden onder 767 piekerpatiënten. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Wyeth, producent van een modern anti-depressivum, Efexor®XR.

Het aantal ziektedagen bij mensen met Overmatige Bezorgdheid ligt ruim twee keer zo hoog als gemiddeld. Mensen met deze aandoening melden zich gemiddeld 30 dagen per jaar ziek. Dat komt neer op zes werkweken. Ten opzichte van de gemiddelde Nederlander melden de piekerpatiënten zich ongeveer 18 dagen per jaar langer ziek. Mensen met Overmatige Bezorgdheid vormen dan ook een aanzienlijke kostenpost voor het bedrijfsleven.

Naast het bedrijfsleven heeft de piekerpatiënt ook haar weerslag op de gezondheidszorg. Piekerpatiënten verschijnen aanzienlijk vaker dan gemiddeld op het huisartsenspreekuur, maar liefst 12 maal per jaar, blijkt uit een ander representatief onderzoek onder huisartsen van het NIPO in 2000. De piekerpatiënt vormt hierdoor een extra belasting van de toch al druk bezette huisarts, en daardoor ook een extra kostenpost voor de gezondheidszorg.

Slechts 4% van alle 350.000 Nederlanders die lijden aan deze stoornis worden hiervoor behandeld. Dat is opmerkelijk gezien de grote gevolgen die deze aandoening met zich meebrengt, zowel voor de patiënt, de omgeving van de patiënt, als voor de Nederlandse samenleving.

Bij publicatie of verspreiding gelieve de bron: NIPO, het marktonderzoekinstituut te vermelden. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u terecht bij Henk Foekema (tel: 020-5225 472).

Voor vragen over de aandoening Gegeneraliseerde Angststoornis kunt u terecht bij het Leids Universitair Medisch Centrum, Mw. dr. I. van Vliet, afdeling psychiatrie, tel: 071-526 37 85.

Voor meer informatie over Efexor®XR kunt u contact opnemen met Wyeth, Drs A. Ploos van Amstel, tel: 023-567 25 11 of 06-11 36 80 00. Piekerpatiënten kunnen op www.piekertest.nl een test doen om te zien of zij aan Overmatige Bezorgdheid lijden.