Gemeente Hoogeveen

Referenda voortaan ook in Hoogeveen

Op 1 januari is de Tijdelijke referendumwet in werking getreden. Ook voor de gemeente Hoogeveen betekent dit dat voor tal van verordeningen en besluiten van de gemeenteraad een raadgevend correctief referendum kan worden gehouden. De raad besloot in zijn laatste vergadering van 2001 om referenda over belastingverordeningen niet toe te staan.

De Tijdelijke referendumwet is geldig tot 1 januari 2005. Voor een definitieve wet op de referenda is namelijk een grondwetswijziging nodig en dat vergt veel meer tijd.

Initiatief bij kiezer

De Tijdelijke referendumwet maakt het mogelijk om over een groot aantal landelijke, provinciale en gemeentelijk wetten, verordeningen, regelingen en besluiten een raadgevend correctief referendum te houden. Deze referenda worden gehouden op initiatief van kiesgerechtigden en gaan over reeds genomen besluiten die nog niet in werking zijn getreden. Formeel kan de gemeenteraad de uitslag van een referendum naast zich neerleggen, maar de praktijk zal uitwijzen dat de politiek niet snel de wens van de bevolking zal negeren.

Als genoeg kiezers een referendum willen, komt er eerst een inleidend verzoek. Daarna volgt een definitief verzoek. In Hoogeveen zijn voor een inleidend verzoek ruim 200 handtekeningen van kiesgerechtigden nodig (0,5 procent) en voor een definitief verzoek bijna 2500 (6 procent).

Niet over belasting

Gemeentelijke referenda kunnen niet over een bestemmingsplan worden gehouden. Dat is in de landelijke wet geregeld. De landelijke wet geeft gemeenten daarnaast de mogelijkheid zelf enkele besluiten uit te zonderen van het gemeentelijke referendum. Hoogeveen heeft besloten hiervan alleen gebruik te maken voor de verordeningen op de gemeentelijke belastingen. De reden hiervoor is dat het hierbij vaak gaat om individuele belangen.

Landelijke website

Vanaf 1 januari kunt u op de landelijke referendum website (www.referendumwet.nl) terecht voor alle informatie over de Tijdelijke referendumwet. Op de website is te zien over welke landelijke wetten en regelingen een referendum mogelijk is. Bovendien staat aangegeven wat u moet doen om zelf een referendum aan te vragen.