CDA TWEEDE KAMERFRACTIE

CDA: vragen bij uitspraak zaak Maartje Pieck

De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld naar aanleiding van de uitspraak van het Hof in de zaak Maartje Pieck. CDA-kamerlid Theo Rietkerk wil van de minister van Justitie weten of het OM nog beroep in cassatie gaat instellen tegen deze uitspraak. Cassatie kan geen gevolgen hebben voor de strafmaat in deze zaak, maar wel voor daarop volgende.

Meer in het algemeen heeft het CDA-kamerlid aan de minister wel de vraag voorgelegd of hij niet - net als het CDA - van mening is dat in dergelijke gevallen 'waar er sprake is van een zedenmisdrijf, dat de dood tot gevolg heeft, een jongere als slachtoffer kent en gepleegd wordt door een recidivist' het beleid geen aanscherping verdient voor wat betreft de strafmaat en het nut van TBS-behandeling.

In haar verkiezingsprogramma pleit het CDA voor het vaststellen van minimumstraffen. OOk heeft het CDA al eerder gepleit voor het 'levenslang uit de samenleving houden' van zedendelinquenten die in herhaling vallen. Rietkerk pleitte hierbij voor een uitbreiding van de zogenaamde 'longstay-afdeling'. Ook vroeg hij zich af of een TBS-behandeling dan nog wel zin heeft.

De vragen die Rietkerk vandaag aan de minister stelde luiden:
1. Heeft de minister kennisgenomen van de uitspraak van het Hof in de zaak Maartje Pieck? 1)


2. Kan de minister de Kamer informeren over de reden van het OM over het wel of niet beroep in cassatie in stellen ten aanzien van deze uitspraak?


3. Is de minister meer in het algemeen met vragensteller van mening dat in zaken waarin sprake is van een combinatie van: ernstige zedendelicten, de dood tot gevolg hebbend, waarbij jeugdigden het slachtoffer zijn en die gepleegd worden door recidivisten; het beleid verduidelijkt, c.q. aangescherpt moet worden voor wat betreft de minimale strafmaat en het nut van TBS-behandeling? Zo ja, wanneer valt er op dit punt iets van de minister te verwachten? Zo nee, waarom niet?

N.B. Gelet op de wettelijke termijn van in cassatie gaan verzoeken wij de minister de Kamer spoedig te informeren.


1) ANP, d.d. 27 december 2001


Voor verdere informatie: Jack de Vries, voorlichter, 06-53714623.

28 dec 01 15:51