Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad van het Koninkrijk
21 december 2001

WETSVOORSTEL CONFLICTENRECHT ADOPTIE

De ministerraad van het Koninkrijk heeft ingestemd met een wetsvoorstel over conflictenrecht adoptie van minister Korthals van Justitie. Het wetsvoorstel regelt welk recht wordt toegepast door de Nederlandse rechter op een adoptieverzoek in internationale situaties alsmede de voorwaarden voor erkenning van buitenlandse adopties voor zover dat niet is geregeld door het Adoptieverdrag uit 1993.

Op een adoptieverzoek voor de Nederlandse rechter wordt het Nederlandse recht toegepast, met dien verstande dat de toestemming voor adoptie wordt getoetst aan de hand van het nationale recht van het kind. Adopties die in het buitenland zijn uitgesproken en die niet onder de erkenningsregels van het Haags Adoptieverdrag 1993 vallen, komen voor erkenning in Nederland in aanmerking mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Adopties die in het buitenland zijn uitgesproken en die niet vallen onder het Haags Adoptieverdrag 1993 worden in de huidige praktijk veelal niet erkend. Partijen zien zich dan genoodzaakt om in Nederland nogmaals een adoptieprocedure te volgen om voor het kind de status van adoptiefkind te verkrijgen. Het wetsvoorstel rekent af met deze praktijk. De voorwaarden voor erkenning van een buitenlandse adoptie hangen af van het type adoptie. Het wetsvoorstel gaat vergezeld van een voorstel tot wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap. Deze wijziging voorkomt dat men, alleen met het oog op de verkrijging van het Nederlanderschap door het adoptiefkind, in Nederland opnieuw een adoptieverzoek moet indienen. De regeling ontlast daarmee de rechtspraak.

De ministerraad heeft er mee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 21.12.2001