Voedingscentrum
Voedingscentrum waarschuwt voor rauwe eieren in kersttoetjes
20 december
Vrijwel alle Nederlanders weten dat eieren besmet kunnen zijn met de
salmonella-bacterie. Toch nemen veel mensen het risico een
salmonella-besmetting op te lopen door eieren niet of onvoldoende te
verhitten. Dit blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum in Den
Haag.
Van de eieren die in Nederland verkocht worden, is naar schatting een
op de drieduizend besmet met de salmonella enteritidis-bacterie. Dit
is een van de meest venijnige salmonella-bacteriën. De eieren die
ermee zijn besmet, veroorzaken dertig tot veertig procent van het
totale aantal salmonella-besmettingen in Nederland. Jaarlijks worden
in totaal ongeveer 50.000 mensen ziek door salmonella-besmetting (alle
bronnen). Vooral jonge kinderen, zwangeren, hoogbejaarden en zieken
hebben een grotere kans door het eten van besmette eieren een
voedselinfectie op te lopen.
Zachtgekookt ei
Met de feestdagen voor de deur wil het Voedingscentrum de aandacht
vestigen op het risico dat het gebruik van rauwe eieren met zich
meebrengt. In een onderzoek heeft het Voedingscentrum onlangs bijna
2000 consumenten gevraagd naar het gebruik van eieren in verband met
de kans op een salmonella-besmetting. Ruim eenderde voorkomt
besmetting door het ei helemaal gaar te maken. Zon tien procent
daarentegen eet zn ei zachtgekookt, en meer dan de helft halfzacht.
Ook maakt ongeveer tien procent van de ondervraagden wel eens een
recept met rauwe eieren en snoept bijna de helft van de consumenten
van ongebakken deeg of beslag met ei. Verder denkt de helft van de
respondenten dat eieren niet in de koelkast bewaard hoeven worden,
terwijl dat wel aan te raden is om vermenigvuldiging van de mogelijk
aanwezige salmonella-bacterie tegen te gaan.
Besmetting met salmonella kan optreden wanneer rauw ei niet of
onvoldoende wordt verhit. Dit is bijvoorbeeld het geval met
zachtgekookte en halfzacht gekookte eieren waarbij het eigeel nog
vloeibaar is, en bij toetjes als bavarois, Haagse bluf en tiramisu.
Ook kan besmetting optreden door een slechte keukenhygiëne, waarbij
besmet ei via de handen, het keukengerei, vaatdoekjes of het aanrecht
in contact komt met bereid voedsel. De salmonella-bacterie gaat dood
bij een temperatuur boven de 70 graden Celcius. Hardgekookte eieren of
gerechten met ei die goed verhit worden, zoals cake, soufflé en
omelet, leveren dan ook geen risico op.
Voedselinfectie
Een besmetting met salmonella leidt niet per definitie tot
voedselinfectie. Als er voedselinfectie optreedt, uit zich dat door
diarree, buikpijn, lichte koorts, misselijkheid en overgeven. Bij de
meeste mensen houden deze verschijnselen twee tot drie dagen aan. Of
iemand ziek wordt, verschilt van persoon tot persoon. Mensen met
verminderde weerstand zijn veel gevoeliger voor een besmetting met
salmonella. Daarbij gaat het om heel jonge kinderen, zwangere vrouwen,
hoogbejaarden en mensen die lijden aan een ziekte die hun weerstand
vermindert. Recente salmonella-besmettingen met dodelijke afloop tonen
aan dat vooral deze groepen extra voorzichtig moeten zijn met eieren.
Als veilig alternatief zijn keukens van instellingen verplicht
gepasteuriseerde eiproducten te gebruiken. Voor gewone huishoudens
zijn deze producten niet verkrijgbaar.
Onlangs kondigden de ministeries van VWS en LNV aan de verkoop van
eieren die zijn besmet met salmonella te gaan verbieden. Het
Voedingscentrum ondersteunt dit voornemen.
Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke
Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een
onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het
Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid
(ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde,
eerlijke informatie te geven over voeding en voedsel in relatie tot
gezondheid en veiligheid.
Noot voor de redactie/