013 Tilburg

Programma-overzicht 013 Tilburg

16-12-2001 X-Mass Metalfest
The Choice + Kleine Zaal + Bat Cave
aanvang: 16.00 uur, zaal open:15.00 uur
Entree: f 50,00
Voorverkoop: f 50,00 + f 6,00 servicekosten, de voorverkoop start vanaf 18 augustus

* Cannibal Corpse
* Kreator
* Marduk
* Nile
* Dark Funeral
* Krisiun
* Vomitory
* Enthroned
* Behemoth
* Dew-Scented
* Seth

line-up onder voorbehoud

In de Bat Cave: Vet Cave (eetcafé)

Het is alweer Kerstmis en wat dat betekent weet bijna elke metalfan wel: het grootste metalfestijn 'Metal X-Mass' zorgt voor een dag brute metal van het hardere soort. Als headliner is dit jaar Cannibal Corpse aangetrokken. Deze Amerikanen creëerde in 1989 een monster van een demo. Dat leverde in no time een platendeal met het befaamde metallabel (&) Metal Blade op. Uit deze vruchtbare samenwerking ontsproot 'Eaten' Back To Life'. Een legendarische deathmetalplaat dat in geen metalverzameling mag ontbreken. Al twaalf jaar is Cannibal Corpse de zwaarste band in het genre en door personeelswisselingen is de sound alleen maar verdikt. Door de aanwinst van voormalig Nevermore en Monstrosity lid Pat O'Brien in de band telt C.C. nog steeds de beste deathmetalbands.
Thrashmetal van grote klasse en dat al bijna twintig jaar lang. Dan kan er alleen maar sprake zijn van het Duitse Kreator. Mede dankzij hen heeft thrashmetal overleefd. Sterker nog, zelfs een extra impuls gekregen. Mille is nog steeds the mainman van Kreator en met het rekruteren van voormalig Waltarilid Sami Yli-Sirinö (hij vervangt Tommy Vetterli) is het nieuwe werk onder de noemer 'Violent Revolution' op zijn minst een aanbeveling. De beroemde producer Andy Sneap (Machine Head, Napalm Death, Exodus, Earth Crisis, Testament, Stuck Mojo) zorgde voor de loodzware puntjes op de 'i '. De invloed van Kreator op de huidige metalscene is groot, getuige de 'Tribute-cd' met onder meer Rotting Christ, Acheron, Marduk, Krisiun, Angelcorpse, Mystifier, Black Witchery, Centinex, Pessimist, Hemlock, Goddess of Desire, Pazuzu en Swordmaster uit 1999.
De vaste bezoeker van (death-) metalfestivals in 013 behoeft eigenlijk geen introductie van het Zweedse blackmetalgezelschap Marduk. Deze griezelige jongens spelen dit jaar zelfs voor de tweede keer in 013. Net terug van een tournee met Deicide door de VS, brengen Legion, Morgan en co binnenkort een gelimiteerde 3-cd-box uit met spectaculair voer voor de fans.
De meest brute band op deze overdonderende, luidruchtige middag is waarschijnlijk wel Nile uit Amerika. Nile werd 1993 opgericht door het trio Karl Sanders, Chief Spires en Pete Hammoura en knalde voor het eerst in het gehoor door het debuutalbum ''Festivals Of Atonment' luid te draaien. Er volgen vele tournees met onder andere Obituary en Incantation, een mini-cd als voorbode op 'Among The Catacombs Of Nephren-Ka' en door het ultraharde label Relapse (Pig Destroyer, Cave-In, The Dillinger Escape Plan, Today Is The Day) kwamen wij Europeanen in aanraking met Nile. Het laatste offensief liegt er helemaal niet meer om, Black Seeds of Vengeance ' is gewelddadiger (qua geluid) dan menig ijshockeywedstrijd.


Doordat Dynamo Open Air niet doorging, hadden we dit jaar reeds de gelegenheid om de trots en het boegbeeld van de Braziliaanse deathmetal op een Metal Matinee te bewonderen. 'Ageless Venomous' was op dat moment net uit. Inmiddels heeft men kennisgemaakt met het nieuwe werk van Alex Camargo en Max en Moyses Kolesne. Beter bekend als Krisiun en sinds het verschijnen van hun eerste volledige album 'Black Force Domain' is dit trio een vaste waarde in metal geworden. Inmiddels opende Krisiun voor vele metalbands, waaronder Angel Corpse, Morbid Angel en Old Man's Child en sinds ze een keer op een festival in Duitsland samen met Slayer op het programma stonden, mogen ze de Slayer-gitarist als vriend beschouwen.
Enthroned is zeker een van de meest angstaanjagende bands uit België. Het trio zorgt voor een vlijmscherpe sound met blasfemische teksten zoals een blackmetal beaamd te zijn. In 1997 overleed drummer Cernunos en het in 1997 verschenen album 'Prophecies Of Pagan Fire' werd als ode aan hem opgedragen.
De huidige leden van Dark Funeral verschuilen zich achter machtige pseudoniemen. Lord Ahriman speelt gitaar, Emperor Magus Caligula is de bassist en zanger, Dominion is de tweede gitarist en drummer Matte Modin zou zijn echte naam kunnen zijn. Vanaf 1993 is Dark Funeral actief en heeft een achtenswaardige carrière opgebouwd. Het debuut 'The Secrets Of The Black Arts' werd met Hypocrisy-opperhoofd en de belangrijkste death- en blackmetalproducer Peter Tägtgren opgenomen. Dat is niet de enige connectie met het Hypocrisy: Emperor Magus Caligu alias Masse Broberg was vroeger de eerste zanger van die band. Nu presenteert Dark Funeral haar derde cd 'Diabolis Interium'. Volgens de kenners een meesterwerk dat de ontwikkeling van de blackmetal om etappes heeft versneld.Of het nieuwe album van Dew-Scented nu 'Inwards' gaat heten, is nog niet zeker. Wel heeft de Duitse band de bekende metalproducer Andy Classen (Holy Moses, Crack Up etc.) weten te strikken. Dat zal zeker een mede garantie warborgen dat het viertal een dijk van een thrashmetalalbum afleveren. Kort voor de opnames tourden ze met groot succes door Japan.
Behemoth is naast Vader het uithangschild van harde metal uit Polen. Aanvankelijk was de blackmetalband nogal geïnspireerd door Immortal en de eerste lichting blackmetalacts uit Scandinavië, maar inmiddels is het geluid steviger en sfeervoller geworden.
Vomitory kent het repertoire van de meesters: Celtic Frost, Sodom en Napalm Death waren voor Urban Gustafson en Ronnie Olson aanleiding om een band te beginnen. Tien jaar, drie albums en enkele personeelswisselingen later telt Vomitory tot de belangrijkste deathmetalbands van het moment.


More? Check HTTP://www.013web.nl