Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 16 december 2001

Top van Laken: een belangrijk begin is gemaakt,
maar er is nog veel te doen om de Unie op het juiste spoor te krijgen


De voorbije dagen kwamen vele duizenden mensen op vreedzame wijze op straat om op te komen voor een Europa dat socialer, ecologischer en democratischer is, een Europa dat een meer stuwende rol zou kunnen spelen voor een rechtvaardiger wereld. Een institutionele stap vooruit, zoals die rond de Verklaring van Laken, leidt niet direct tot een grotere betrokkenheid van de burger bij Europa, maar ze kan wel de instrumenten versterken die daarvoor nodig zijn. Vertrouwen van de burger zal er echter vooral komen door zichtbare resultaten die duidelijk maken dat de EU zich meer gaat richten op een sociaal-ecologische duurzame ontwikkeling, en wat dat betreft zijn de resultaten gemengd.

De Verklaring van Laken is volgens de Groenen een belangrijke stap in de goede richting. Ondanks de blijvende tegenstand van enkele lidstaten tegen een verdere Europese integratie, is het Belgisch voorzitterschap erin geslaagd een behoorlijk resultaat af te leveren. In tegenstelling tot de Top van Nice is er nu uitzicht op een vernieuwde Europese dynamiek, als tenminste de kansen kunnen gegrepen worden die nu op tafel liggen.

De keuze voor een Conventie geeft de kans om de tekorten van de methode van de intergouvernementele methode te overstijgen. In de opdracht die aan de Conventie wordt gegeven, zijn er enkele positieve punten. Zo is het significant dat er uitdrukkelijk gesproken wordt over "de weg naar een grondwet voor de Europese burgers". Hoewel het resultaat van de Conventie niet bindend zal zijn voor de IGC die erop volgt, is er toch een aanvaardbaar compromis bereikt over de band tussen conventie en IGC: aanbevelingen in geval van consensus, of verschillende opties in het andere geval (met vermelding van de steun van de verschillende deelnemers). We hadden ten slotte liever een kleiner en meer slagkrachtig presidium voor de Conventie gezien. De voorzitter en zijn twee vice-voorzitters zijn evenwel duidelijk voorstanders van verdere Europese integratie. Met dit resultaat is er nog geen enkele garantie dat snel een hernieuwde integratiedynamiek kan opgestart worden, maar de kansen zijn nu wel beter dan een jaar geleden, en dat is een belangrijk resultaat. Het is nu aan de Conventie om een breuk te maken met het verleden.

In de conclusies van de Top van Laken zien we enkele positieve elementen. We wijzen onder meer op een positieve vooruitgang in het dossier van de EU-uitbreiding, de oprichting van een Europese voedselautoriteit, een versterking van het sociaal Europa, een versterking van de Europese strategie duurzame ontwikkeling, vooruitgang op het vlak van ontwikkelingssamenwerking. Verder zijn we tevreden dat de EU in haar verklaring over de toestand in het Midden-Oosten niet toegeeft aan de Amerikaanse druk om meer afstand te nemen van de Palestijnen. Het is wel teleurstellend dat de EU zich inzake Afghanistan door een Brits verzet niet kon uitspreken tegen een uitbreiding van de militaire actie naar andere landen.
Dat er tijdens het voorzitterschap geen doorbraak kwam voor een solidair en menselijk asiel- en migratiebeleid is zorgwekkend. Het is eveneens teleurstellend dat de invoering van een Europese CO2-energieheffing vooralsnog geblokkeerd blijft..

Jef Tavernier, Volksvertegenwoordiger,
Jos Geysels, politiek secretaris Agalev

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be agalev homepage : http://www.agalev.be/ persteksten : http://www.agalev.be/pers/