Politiebericht Flevoland: gehele regio 16-12-2001 Dagelijkse persberichten
Stafdienst Communicatie, Saskia van Bruinessen, 06-51401952

Aanrijdingen door gladheid
FLEVOLAND Door de ijzel was het glad in Flevoland, vooral in het noorden van de regio. Door deze gladheid vonden met name s ochtends veel aanrijdingen plaats.
De politie had het op het ZOAB-gedeelte van de A6 tussen de Ketelbrug en de afslag Urk/Nagele (oostbaan) druk met het afhandelen van aanrijdingen. Een 19-jarige automobilist raakte daar met zijn auto van de weg en kwam op de kop terecht. Hij raakte niet gewond, maar zijn auto moest afgesleept worden. Verder slipte een 39-jarige automobiliste uit Baarn met haar auto en kwam in de greppel terecht. Ze raakte niet gewond, maar ook haar auto moest afgesleept worden. Terwijl de politie bezig was bij een aanrijding op de A6, botste een bestelbus van een 21-jarige bestuurder tegen de auto van 51-jarige inwoner van Ulvenhout en vervolgens tegen de auto van een 59-jarige bestuurder uit Emmeloord. Niemand raakte hierbij gewond. Verder waren er op andere gedeelten van de A6 nog een paar aanrijdingen onder andere bij één bij Almere en een tweetal bij Lelystad- met alleen materiële schade als gevolg.
Gewond
Bij een aantal aanrijdingen gisterenochtend raakten mensen gewond. Op de parkeergarage op de Burgemeester J. Schipperkade slipte een 30-jarige Urker met zijn auto toen hij het (parkeer)dak opwilde rijden. Hij kwam tegen een muur terecht. De Urker is per GGD-ambulance met nekklachten naar het Dr. Jansenziekenhuis in Emmeloord gebracht. De gemeente is in kennis gesteld van het gladde parkeerdek. Een bergingsbedrijf sleepte de auto weg.
Een man uit Lemmer (leeftijd onbekend) moest door de brandweer uit zijn busje worden bevrijd. Hij reed over de Kamperweg richting Ens toen hij in een bocht het macht over het stuur kwijt raakte en een paar keer over de kop sloeg. Hij is met onder andere pijn in zijn been door het GGD-personeel naar het ziekenhuis gebracht. Op de Biddingweg reed een 30-jarige inwoner van Swifterbant met zijn auto achterop een vrachtwagen van een 32-jarige bestuurder uit Harderwijk. Hij is met onder andere hoofdletsel naar het Zuiderzeeziekenhuis met de GGD-ambulance gegaan.

Aanhoudingen
ALMERE Zaterdagnacht kreeg de politie een melding dat meer mensen een bushalte op de Hoge Ring aan het vernielen waren. Onderweg daarheen zagen de agenten een voertuig dat aan het opgegeven signalement voldeed. De politie volgde dit voertuig die richting de Spoordreef reed. Op de Dokkumlaan bracht de politie het voertuig tot stilstand. Alle vier de inzittenden (twee van 20 jaar, 18 en 19 jaar uit Almere) zijn aangehouden en voor nader verhoor ingesloten op het politiebureau. De politie stelde een onderzoek onder andere bij de vernielde bushalte- in. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

ALMERE Op de Grote Markt hield de politie zaterdagnacht een 27-jarige inwoner van Amsterdam aan. De verwarde man was bij iemand in de auto gaan zitten en wilde niet weg. Bij het zien van de politie, stapte hij uit en wilde in de politiewagen gaan zitten. De politie gaf te kennen dat dit niet kon. De man schopte toen tegen de auto en beledigde de agenten mondeling. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij zich hevig bleef verzetten. Hij is voor nader verhoor ingesloten. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

ALMERE Zaterdagmiddag hield de politie twee mannen (41 en 16 jaar) op het politiebureau aan. De twee gedroegen zich luidruchtig en agressief tegen politiemedewerkers. Herhaaldelijk is hun verzocht om zich rustig te gedragen. Een agent hoorde dat de jongen de politie mondeling beledigde en zag dat deze wegliep. De agent wilde de jongen aanhouden, maar deze vluchtte en de 41-jarige man belemmerde de agent de weg. De 41-jarige is hiervoor aangehouden. Een oplettende passant hield de jongen buiten tegen. Deze is ook aangehouden. Na verhoor zijn beiden heengezonden. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Overlast
EMMELOORD Zaterdagnacht kreeg de politie een melding van overlast bij een school op de Balkan. Ter plaatse zagen agenten een vuurtje en een groep jongeren alcohol drinken. De agenten lieten de acht jongeren (uit Emmeloord en omgeving, rond 17/18 jaar) het vuur doven en namen ze mee naar het politiebureau. Twee jongens die alcohol bij zich hadden, kregen daar een boete. De alcohol is in beslag genomen. De jongeren zijn weer weggestuurd.

Zaterdagmiddag zagen surveillerende agenten twee voor hun bekende mannen het station inlopen. Eén van de mannen, een 53-jarige man zonder vaste woon- of verblijf plaats, zorgt regelmatig voor overlast op het station. Vrijdag had de politie al twee keer melding van overlast door deze man op het station gehad. Hij is toen net zoals zaterdag verzocht om weg te gaan.

Onder invloed
LELYSTAD Surveillerende agenten zagen zaterdagnacht een auto snel over de Middendreef richting de Stationsweg rijden. De agenten volgden het voertuig en gaven een stopteken. Daar reageerde de bestuurder niet op. In de Kempenaar troffen de agenten de inmiddels stilstaande auto aan. De agenten hielden de 31-jarige bestuurder uit Lelystad waarvan zij vermoedden dat deze alcohol gedronken had, aan. Op het politiebureau weigerde de verdachte mee te doen aan een blaastest. Hij is voor nader verhoor ingesloten. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

ALMERE Op de Havendreef botste een 32-jarige inwoner met zijn auto zaterdagavond achter op de auto van een 47-jarige bestuurder uit Almere. Er vielen geen gewonden. De politie die ter plaatste was, vermoedde dat de 32-jarige alcohol gedronken had en hield de man aan. Op het politiebureau blies de verdachte 660 ug/l (1,50 promille). Zijn rijbewijs is ingevorderd en proces-verbaal wordt opgemaakt. Met een rijverbod van 7 uur is hij heengezonden.

EMMELOORD Een 41-jarige inwoner van Emmeloord is zaterdagavond op de Noordzijde door de politie aangehouden voor het rijden onder invloed. De politie trof de auto van genoemde inwoner na een tip op de Lange Nering aan. De agenten spraken de bestuurder van de stilstaande auto aan en roken alcohol. Zij waarschuwden de bestuurder om niet te gaan rijden. Later zagen de agenten het voertuig toch rijden en zij hielden de bestuurder ervan aan. De verdachte is voor nader verhoor overgebracht naar het politiebureau. Ook het voertuig is naar het politiebureau gebracht. De verdachte blies op het bureau 935 ug/l (2,13 promille). Ook had hij geen rijbewijs. Met een rijverbod van 11 uur is hij heengezonden. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Oplettende buren bij inbraak
ALMERE Oplettende buren ontdekten zaterdagavond een poging tot inbraak bij hun buren op de Cornelis Matelieffstraat. Zij hoorden vreemde geluiden en zagen twee onbekende mannen vluchtten. Een van de bewoners zette de achtervolging in, maar werd mondeling en met een onbekend voorwerp bedreigd door één van de verdachten. De verdachten zijn weggereden richting de Laan van der VOC. De politie stelde een onderzoek in en is op zoek naar de verdachten.

Boetes voor fout parkeren
ALMERE Bij het toezicht houden in de stad, kwam de politie zaterdag veel fout geparkeerde autos tegen. Zo stonden er autos op plaatsen die enkel bestemd waren voor laden en lossen. Op het Tegelzetterdek stonden een aantal autos buiten de vakken en waren (de magazijnen van) winkels niet goed bereikbaar meer. In totaal deelde de politie 26 boetes uit voor het parkeren waar dat verboden is.

Brand
ALMERE Zaterdagnacht kreeg de politie een melding van een containerbrand op de New Yorkweg. Achter een bedrijf stonden twee containers in de brand. De brandweer bluste de brand. Tegelijkertijd zagen de hulpverleners nog een andere brandende container in de buurt. Deze is ook geblust. De politie vermoedt brandstichting.

ALMERE Op zaterdagavond kreeg de politie een melding van een woningbrand op het Ijsbeerpad. Oplettende buren blusten de brand in de hal. De politie vermoedt brandstichting.

Wateroverlast
ZEEWOLDE Zaterdagavond kreeg de politie een melding van wateroverlast op de Tweeling. Op een bouwterrein zagen agenten dat uit een slang water kwam waardoor een put overstroomde. De brandweer heeft het opgelost.

Easy Rider
URK Het Easy Rider project gaat ook op Urk door. Daarvoor werd zaterdag het startsein bij het Gemeentehuis gegeven. Zon 20 brom- en snorfietsers maakten van de gelegenheid gebruik en lieten hun voertuigen controleren. Maar één hiervan was in orde; de rest overschreed het maximaal toegestane vermogen.