DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming biedt jarige stier Herman webcam aan

Dierenbescherming biedt jarige stier Herman webcam aan

Den Haag, 16 december 2001: Op zondag 16 december biedt de Dierenbescherming de genetisch gemanipuleerde stier Herman een webcam aan
ter ere van zijn verjaardag. De webcam is een alternatief voor het plan om Herman als publiekstrekker bij het natuurhistorisch museum Naturalis onder te brengen. Dankzij de webcam hoeft Herman niet te verhuizen. De
Dierenbescherming wil met haar actie voorkomen dat de allereerste genetisch gemanipuleerde stier van de wereld een levend museumstuk in een soort rariteitenkabinet wordt.

De inmiddels elf jarige stier is nog steeds eigendom van het noodlijdende
Leidse bedrijf Pharming en zal in Naturalis onderdeel gaan uitmaken van
een permanente tentoonstelling over biotechnologie. Dit tot grote ergernis van de Dierenbescherming die vindt dat de stier recht heeft op een onbezorgde en vooral rustige oude dag. Door Herman een webcam aan te bieden hoeft de stier niet zijn vertrouwde omgeving te verlaten om toch, via een internetverbinding, gezien te kunnen worden door het museumpubliek.

Stier Herman is op 16 december 1990 geboren als eerste genetisch gemanipuleerde stier in de wereld. De door Pharming ontwikkelde stier heeft een nieuw menselijk gen waardoor zijn dochters menselijk lactoferrine produceerden in hun melk. Gedurende de elf jaren van zijn leven heeft de stier het nodige teweeggebracht en meegemaakt. Ruim vier jaar lang discussieert de Tweede Kamer over de experimenten die worden uitgevoerd met stier Herman en zijn dochters, worden er rechtszaken gevoerd en start er een maatschappelijke discussie in Nederland over het genetisch manipuleren van dieren. Gedurende deze discussie heeft de Dierenbescherming de belangen van Herman en zijn nakomelingen steeds behartigd.
Nadat in 1996 besloten is dat stier Herman mocht blijven leven hebben
dierentuinen en pretparken aangeboden Herman op te willen nemen. Uiteindelijk is de stier op een boerderij in Polsbroek terechtgekomen, waar hij in alle rust zijn dagen slijt. Nu Naturalis opnieuw een poging doet om Herman in haar collectie op te nemen, is het weer tijd voor actie. De Dierenbescherming hoopt dat Herman - met webcam - in Polsbroek kan blijven.


- einde bericht -