Provincie Utrecht

Persbericht
1008198000

Kunstwerken uit Paushuize vermoedelijk uit Gutmann en Goudstikker-collectie
Kunstwerken uit Gutmann-collectie terug naar het Rijk

De provincie Utrecht laat drie schilderijen en een klein aantal porseleinen en glazen serviesdelen terughalen door het Rijk. Van deze kunstvoorwerpen wordt vermoed dat ze behoren tot voormalige joodse collecties die na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland zijn teruggekeerd. Het gaat om kunstwerken in Paushuize die de provincie in bruikleen heeft van Instituut Collectie Nederland. Paushuize is de officiële ontvangstruimte van de provincie Utrecht.

In november zond de VPRO-televisie een documentaire uit over kunstwerken die na de oorlog niet zijn teruggegeven aan de erven van de voormalige eigenaren. In die uitzending werden twee schilderijen in Paushuize van de schilder A.Schuszler getoond. Deze zouden tot de collectie Gutmann behoren. Tot dat moment was de provincie niet op de hoogte van deze herkomst.

De VPRO-uitzending was aanleiding de herkomst te onderzoeken van de kunstwerken die de provincie voor Paushuize in bruikleen heeft. Gebleken is dat de provincie inderdaad een aantal kunstwerken leent van het Instituut Collectie Nederland (ICN) die volgens het ICN vermoedelijk behoren tot de collectie Gutmann: twee schilderijen, acht porseleinen borden en vier glazen. Van twee porseleinen vaasjes is volgens het ICN zeker dat ze tot de collectie Gutmann behoren. Verder wordt vermoed dat één schilderij tot de zogenaamde collectie Goudstikker/Miedl kan worden gerekend.

Het feit dat een kunstwerk een historie in relatie tot nazi-Duitsland met zich mee draagt is op zich geen reden het niet in bruikleen te hebben. Na de Tweede Wereldoorlog zijn duizenden kunstvoorwerpen uit Duitsland teruggekeerd waarvan de herkomst niet meer te achterhalen is. Deze werken dienen met respect te worden behandeld. De situatie is anders als erven van de toenmalige eigenaar goede gronden menen te hebben om de werken terug te krijgen. Het is dan niet gepast de voorwerpen in bruikleen te houden.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Bas Thomas, 030 - 258 2480 of per e-mail:
Bas.thomas@provincie-utrecht.nl .