Ministerie van Financien

Persbericht

No 01/338
Den Haag
14 december 2001

Gebruik euromunten voor 1 januari 2002 niet toegestaan

Minister Zalm is voornemens de vragen van het Kamerlid Crone over het gebruik van euromunten voor 1 januari a.s., als volgt te beantwoorden:

De genoemde berichten in de regionale pers zijn mij bekend. Ten onrechte wordt hierin het beeld geschetst dat het vroegtijdig circuleren (voor 1 januari) van euro's door het ministerie van Financiën wordt aangemoedigd. Het tegendeel is het geval. Er is dus ook geen sprake van een beleidswijziging. De euro is pas wettig betaalmiddel vanaf 1 januari. Voortijdige circulatie op grote schaal van euro's levert problemen op voor het grootwinkelbedrijf en andere toonbankinstellingen omdat men niet is voorbereid op het innemen van euro's voor 1 januari. Bovendien is het verwarrend voor het publiek.

Euromunten worden vanaf vandaag onder het publiek verspreid ter gewenning. Niet om nu al uit te geven. 'Leuke' acties van individuele winkeliers de komende twee weken met euromunten kunnen derhalve niet rekenen op mijn sympathie of die van de thesaurier-generaal. Dit geldt ook voor de detailhandelsorganisaties en de Consumentenbond. Niet voor niets hebben we besloten om de periode van dubbele circulatie zo kort mogelijk te houden. Het is ook mede om deze reden dat ik mij ben blijven verzetten tegen het voortijdig (voor 1 januari) onder het publiek verspreiden van eurobiljetten. Dit laatste is ook strafbaar en hiertegen zal worden opgetreden.