CDA

Kritiek van PvdA op staatssecretaris Hoogervorst inzake WAO: gênant

14 december 2001

Het debat over de Begroting Sociale Zaken & Werkgelegenheid, deze week, stond in het teken van de WAO. CDA-woordvoerder Cees van der Knaap: "Wij zijn daarbij kritisch over de inbreng van de PvdA ten aanzien van de uitvoering van de WAO. Het was gênant om te zien dat alle schuld opeens op de staatssecretaris werd geschoven, terwijl de PvdA 7 jaar lang niets wilde ten aanzien van de WAO en zelfs bedenker is van deze vorm van uitvoering."

"Het voorstel van de PvdA is identiek aan het voorstel van de FNV in de SER: Melkertbanen als lapmiddel voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. "Activerend beleid voor bestaande en nieuwe WAO-ers" wordt het genoemd en het komt neer op 100.000 Melkertbanen extra. Het is teleurstellend om te zien dat de PvdA niet verder komt dan positie te bepalen aan de hand van de discussie in de SER. Dan neem je geen verantwoordelijkheid om het proces verder te helpen. De PvdA houdt daarmee de impasse in stand. Wij zijn het eens met de opmerkingen van Hoogervorst dat de SER niet te lang moet dralen. Wij gaan er daarbij van uit dat de voorstellen van de SER daadwerkelijk tot volumeverlaging zullen leiden."

De begrotingsbehandeling stond ook in het teken van CDA-ideeën. Minister Vermeend was positief over het deze week gepresenteerde rapport tegen illegale arbeid. Het CDA-Rapport over levensloopbeleid ('doorwrocht stuk' aldus de minister) wordt op het ministerie bestudeerd. In reactie op de CDA-aanpak van armoedeval heeft de minister ook de lijn van Gericht en Rechtvaardig nog eens herhaald en die waardevol genoemd.