Gemeente Tilburg

10-12-2001
Tilburg krijgt pluim voor GroteStedenBeleid

In Nederland werken de 25 grootste gemeenten met het zogenoemde Grote StedenBeleid. Dit is beleid om achterstanden op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs, huisvesting en veiligheid weg te werken. Onlangs heeft een landelijke commissie de 25 gemeenten doorgelicht om te bezien in hoeverre zij op schema zitten. Tilburg kwam goed uit de bus en kreeg een overwegend positief oordeel over het GSB-beleid.

De commissie constateerde het volgende; Tilburg verkeert zowel wat betreft het hoge ambitieniveau, als de methodiek in een voorhoedepositie. Het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie zijn toegankelijker geworden. In het bijzonder heeft de commissie gekeken naar de herstructurering van woonwijken en naar het jeugdbeleid. Op beide onderwerpen ziet zij duidelijke verbeteringen, o.a. op het gebied van samenwerking tussen gemeente en maatschappelijke organisaties.

De Visitatiecommissie, onder leiding van bestuurskundige prof. Roel in 't Veld, geeft een soort tussenbalans voor gemeenten die meedoen aan het zogenaamde grotestedenbeleid (25 grootste steden in Nederland), waarvoor ze van het Rijk extra geld krijgen. Burgers, bedrijven en instellingen van de grote steden verwachten dat de overheid hen helpt kansen te benutten voor hun verdere ontplooiing en dat de overheid problemen snel en effectief aanpakt. Daarom is het van belang dat het GSB-beleid zichtbare resultaten boekt. De commissie bezocht Tilburg op 8 oktober en rondde onlangs haar rapport af. Zij kwamen tot dit oordeel op basis van het Zelfanalyserapport dat de gemeente eerder dit jaar maakte, en diverse gesprekken emt het college, raadsleden, burgers, instellingen in de stad en ambtenaren.

Oordeel

· In het algemeen vindt de commissie de drive van het college en de mate van zelfkritiek tekenen van kracht en openheid. Men vraagt zich wel af of de ambities van de gemeente niet te veel zijn en de agenda te overladen is. Positief is de commissie over hoe de gemeente het ontwikkelen van strategisch beleid aanpakt. Het Tilburgs beleid wordt gekenmerkt door een samenhangende aanpak van problemen, waarbij het gemeentebestuur goed samenwerkt met bewoners en organisaties. De vragen en behoeften van burgers staan daarbij centraal. De nieuwe wijkaanpak blijkt goed te werken. Tilburg zal echter wel op moeten passen om verwachtingen te wekken die de gemeente niet kan waarmaken.


· Het beleid m.b.t. herstructurering van woonbuurten is behoorlijk planmatig en gestructureerd, hoewel sommige projecten nog wel langzaam op gang komen. De commissie vraagt aandacht voor de relatie tussen de gebiedsteams van de gemeente en de rest van de ambtelijke organisatie, deze relatie kan haars inziens beter.


· De Visitatiecommissie is positief over de vele vormen van samenwerking tussen instellingen en gemeente over jeugdproblematiek. Ook is de commissie vol lof over de wijze waarop jongeren zelf zijn betrokken in het gemeentelijk beleid.
Op onderdelen stelt de commissie vragen bij de aanpak. Tevens constateert zij voorbeelden van verkokering binnen het ambtelijk apparaat.


· De visitatiecommissie constateert dat er bij de raadsleden onzekerheid bestaat over hun rollen. Zij krijgt de indruk dat de raad geen echte politieke debatten voert en het college volgt in zijn ambities. Toch heeft het grotestedenbeleid de betrokkenheid van de gemeenteraad vergroot.
Voor de regionale component vraagt de commissie aandacht. De gemeente zal haars inziens specifieker moeten aangeven op welke terreinen Tilburg een regionale functie voor kleinstedelijke en landelijke gemeenten kan vervullen.