---

Ministerie van Defensie



---

Mogelijk inzet F-16's bij strijd tegen terrorisme

14-12-2001

Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) heeft vandaag (14 december) mede namens de minister van Defensie en de minister van Ontwikkelingssamenwerking een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin hij de actuele ontwikkelingen rond de internationale strijd tegen het terrorisme schetst. Wat betreft de inzet van militaire eenheden van ons land, meldt de bewindsman ondermeer dat ons land op 5 december een Amerikaans verzoek heeft ontvangen voor de inzet van F-16's in het kader van de operatie "Enduring Freedom".

Het gaat om zes toestellen in de verkenningsrol. Dit verzoek is in overeenstemming met het Nederlandse aanbod, zoals vastgelegd in de brief aan de Tweede Kamer van 9 november 2001. De regering staat dan ook positief tegenover inwilliging van het Amerikaanse verzoek. De Verenigde Staten hebben echter nog geen keuze gemaakt voor een vliegbasis waar de Nederlandse F-16's zullen worden gestationeerd. Gedacht wordt aan een vliegbasis in Kirgizië of Tadzjikistan. Nadere besluitvorming zal plaatsvinden wanneer duidelijkheid bestaat over ondermeer de definitieve locatie, de "Status of Forces Agreement", de stationeringsarrangementen en het "Concept of Operations".

Al eerder deze week heeft de regering aan de Tweede Kamer gemeld bezig te zijn met het onderzoeken van een mogelijk Nederlandse bijdrage aan een VN-gemandateerde veiligheidsmacht voor Afghanistan. Daarnaast vertrok op 10 december het fregat Hr.Ms. Philips van Almonde naar het Arabisch schiereiland. Op 14 januari wordt dit fregat gevolgd door Hr.Ms. Van Amstel, terwijl op diezelfde dag Hr.Ms. Van der Hulst koers zet naar het Caraïbisch gebied om te worden ingezet bij anti-drugs operaties.


* Dossier: Strijd tegen het terrorisme


* Achtergrondinformatie F-16 Fighting Falcon

* Brief 14 december over terrorismebestrijding