Gemeente Leiden

Jeugdsymfonieorkest Rijnstreek, burgemeester Postma en wethouder Pechtold naar Oxford

Maar liefst 32 leden van het Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek (JSR) verblijven van 19-24 december in Leiden's Engelse zusterstad Oxford. Het JSR werkt op 21, 22 en 23 december mee aan uitvoeringen in de grote zaal van de Town Hall (Stadhuis) in Oxford. Aan deze uitvoeringen doen ook jeugdgroepen mee uit de andere zustersteden van Oxford: Perm (Rusland: ballet), Grenoble (Frankrijk: studentenorkest) en Bonn (jongerenkoor).
Op 21 en 22 december worden gezamenlijke ballet-, muziek- en kooruitvoeringen gegeven van Tsjaikowski's ballet 'De Notenkraker' en Strawinski's ballet 'De Vuurvogel'.
Op 23 december wordt in Oxford meegewerkt aan het traditionele kerstconcert 'Lord Mayor's Carols' (de Kerstliederen van de Burgemeester).
Bij deze uitvoeringen zullen op uitnodiging van de burgemeester van Oxford ook officiële vertegenwoordigers uit de zustersteden aanwezig zijn. Vanuit Leiden zullen burgemeester Postma en wethouder Pechtold (cultuur), vergezeld van hun echtgenotes, de uitvoeringen bijwonen. Naast genoemde officiële uitvoeringen zijn er ook straatoptredens in het historische centrum van Oxford gepland. De opbrengst van de collectes bij deze optredens komt ten goede aan projecten in León, de Nicaraguaanse zusterstad van Oxford.

Het JSR is een samenwerkingsverband van de Streekmuziekschool Leiden, het Jeugd Symfonieorkest Oegstgeest en het Jeugdkamerorkest Leiden. Vaste dirigent is Mark Tempelaars, die de groep ook naar Oxford begeleidt. Om de reis te bekostigen hebben alle kinderen van het JSR (in leeftijd variërend van 12-16 jaar) meegewerkt aan een bloembollenverkoopactie.