Voedingscentrum
december 2001
In het decembernummer van Voeding Nu:
Minder bestrijdingsmiddelen
Nicolien van de Grijp
Het bestrijdingsmiddelengebruik kan dalen doordat bijvoorbeeld
supermarkten en en bedrijven in de verwerkende industrie gebruik maken
van landbouwproducten afkomstig uit geïntegreerde of biologische
teelt. Het Instituut voor Milieuvraagstukken deed er onderzoek naar.
Negatieve suikerclaims
Petra Wolff
Zijn claims als 'suikervrij' en 'geen suiker(s) toegevoegd' neutrale
samenstellingsclaims of zeggen ze iets over de gezondheidswaarde van
een product? Bureau Trendbox onderzocht in opdracht van de
Suikerstichting wat consumenten bij dit soort claims denken.
Alcoholgebruik
Joke Hammink
In decembermaand vloeit bij velen de alcohol rijkelijk. Dit
genotmiddel heeft zowel effecten op de korte als op de lange termijn
voor de gezondheid. Zijn er veilige marges voor een verantwoord
alcoholgebruik?
Functional foods congres
Eva Kovacs
In Parijs kwamen dit jaar honderden wetenschappers bij elkaar die het
thema functional foods aansneden. In drie dagen trachtten de
organisatoren van het symposium een overzicht te geven van de
wereldwijde stand van zaken rond dit onderwerp.
Persoonlijke voeding
Ben van Ommen en Rob Stierum
Genomics-ontwikkelingen hielpen de farmaceutische industrie, nu lijkt
de voedingsindustrie aan de beurt om te profiteren van de
verworvenheden van de nutrigenomicswetenschap.
En verder:
Verslag van het symposium van verbod naar genot.
Hans Kraak
In beeld: Verliezen en verspilling van voedsel.
De index van het jaar 2001
Informatie over abonnementen
Vorige maand in Voeding Nu
Zie ook www.voedingnu.nl