Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 11-12-2001
Persbericht Regionaal, 11.15 uur

Serieverkrachter: tips na uitzending Opsporing Verzocht

UTRECHT- De politie heeft na de uitzending van Opsporing Verzocht op maandag 10 december opnieuw veel tips binnengekregen. Na de start van het onderzoek in november waren al 1700 tips bij de politie binnengekomen en werden 1200 bromfietsen gecontroleerd.

UITZENDING OPSPORING VERZOCHT
Begin december werd bekend dat de man tape had gebruikt bij de verkrachting van het meisje aan de Kees Boekenlaan in Bilthoven. Uit onderzoek is vast komen te staan dat deze tape, van het merk Polyken, in kleine hoeveelheid in gebruik is bij een sportcentrum in Rotterdam en bij het bedrijf Carglass.
De politie heeft het sterke vermoeden dat de man in Utrecht woont of in de directe omgeving en onderzoekt op dit moment de filialen van Carglass in de regio Utrecht om te weten wie deze tape gebruikt of heeft gebruikt. Het is daarmee niet gezegd dat de man werkt bij het bedrijf of hier heeft gewerkt.
De politie wil ook meer weten over een transparante kabelbinder die in combinatie met de tape is gebruikt. Van deze kabelbinder is nog niet bekend welk bedrijf deze binder importeert en gebruikt. Het programma Opsporing Verzocht heeft maandag 10 december aandacht besteed aan de gebruikte tape en de kabelbinder. De politie heeft na de uitzending 150 tips hierover binnengekregen welke worden onderzocht.

TIPS
Toen begin oktober bekend werd dat de serieverkrachter weer actief was werd bewust de publiciteit gezocht. Er is hiervoor gekozen om belanghebbenden de mogelijkheid te bieden zich te weren tegen het risico van aanranding op verkrachting.
Via de media is het publiek op de hoogte gebracht en er werd een speciaal tipnummer opengesteld. Vanaf het begin van het onderzoek zijn er 1700 tips binnengekomen en zijn onderzocht op hun informatiewaarde. 450 tips worden op dit moment nog onderzocht.

ONDERZOEK BROMFIETSEN
Omdat bij de laatste twee feiten de man zich op een donkerkleurig scooter verplaatste is door politiemensen uitgebreid gezocht naar deze bromfiets. In totaal werden tot nu toe 1200 bromfietsen gecontroleerd in of nabij het gebied. De gegevens uit deze controles zijn verwerkt en ingevoerd.

De politie onderzoekt de zaak met een 75 rechercheurs en heeft verhoogd toezicht in het groene gebied van Utrecht.

BESCHRIJVING TAPE/KABELBINDER
Beschrijving tape: Merk Polyken, 38 mm breed, 50 meter rol, voorzien van zwart klevende achterkant.
Beschrijving kabelbinder: Vermoedelijk gemaakt in Taiwan, afmeting 310 mm lang en 4.8 mm breed.