Provincie Zuid-Holland

10-12-2001
Provincie ontvangt geld van het ministerie van OC en W voor cultuurprojecten

De provincie Zuid-Holland krijgt van het ministerie van OC en W geld voor het uitvoeren van drie projecten op het terrein van het cultureel erfgoed. Het gaat om bijdragen voor de uitvoering van het Museumregistratieproject f192.280,00 (¤85.460,00) en twee activiteiten, in het kader van het landelijke project 'Erfgoed Bereikbaar' f159.000,00 (¤70.667,00).

Het Museumregistratieproject (Musip) is een vervolg op het Deltaplan Cultuurbehoud. Dit was een project in de jaren negentig met als doel uiteen- lopende collecties van de Nederlandse musea en archieven te restaureren. De bedoeling van het Musip is dat alle provincies zich bezig houden met het in kaart brengen van de (deel)collecties die zich bevinden in de musea in Nederland. De provinciale erfgoedinstelling, Erfgoedhuis Zuid-Holland, zal voor Zuid-Holland de registratie uitvoeren. Het ministerie van OC en W wil door middel van deze kennis de toegankelijkheid van de collecties voor een zo groot mogelijk publiek vergroten. Door de inventarisatie wordt bekend welke museumstukken in een bepaald museum 'op zolder staan'. Deze kan een ander museum voor de permanente presentatie of expositie gebruiken.

Een deel van het geld dat is gegeven in het kader van 'Erfgoed Bereikbaar' gebruikt de provincie voor verbetering van de bekendheid en de werkzaamheden van Erfgoedhuis Zuid-Holland. Het erfgoedhuis kan bijvoorbeeld hierdoor verschillende publicaties op het terrein van Zuid-Hollands erfgoed in één magazine samenbrengen. De tweede activiteit voert de provincie Zuid-Holland samen met de provincie Noord-Holland uit. De stichting Landschapsbeheer en de erfgoedinstellingen van beide provincies doen een onderzoek naar een meerdelige tv/videoserie over culturele planologie. Culturele planologie houdt in dat we bij het gebruik maken van de schaarse ruimte in Nederland rekening moeten houden met cultuurhistorische waarden, zoals boerderijstroken, duinenrijen en de Hollandse Waterlinie.