CNV

CNV-Awards voor Afrikaanse en Filippijnse vakbondsleiders

De CNV Kom Over-Award is dit jaar gewonnen door de Filippijnse Necie Lucero. Het CNV reikt jaarlijks deze award uit aan mensen die een vooraanstaande rol hebben gespeeld bij de opbouw of vertegenwoordiging van een vakbond in Azië, Afrika, Latijns- Amerika of Centraal en Oost-Europa. De Afrikaanse vakbondsleider Nebeye Shone krijgt een Special Award voor zijn 'buitengewone diensten voor de vakbeweging in Afrika'. Met beide prijzen is een bedrag gemoeid van tienduizend gulden. Tijdens een bijeenkomst op 8 december in Zwolle, die in het teken staat van internationale collegialiteit, worden de winnaars onderscheiden.

Wie zijn Lucero en Shone?
Lucero speelt op internationaal niveau een voortrekkersrol binnen Azië. Verscheidene organisaties hebben veel te danken aan haar doorzettingsvermogen, professionaliteit, visie en diplomatie. Onder vaak moeilijke omstandigheden heeft Lucero vakbonden opgebouwd en een brug geslagen tussen officiële vakbonden en de onafhankelijke vakorganisaties.
Shone heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van een regionale vakorganisatie in Afrika, de ODSTA. Shone is Togo uitgezet, weet door zijn vasthoudendheid de ODSTA steeds verder uit te breiden. Shone is een inspiratiebron voor andere vakbondsleiders.

Een miljoen gulden
De samenwerking met vakbondsleiders uit ontwikkelingslanden is een belangrijk onderdeel van het werk van het CNV. Het CNV maakt zich sterk voor vakbondswerk in ontwikkelingslanden en de betrokkenheid van de Nederlandse samenleving daarbij. Die betrokkenheid uit zich onder meer door de reservering van meer dan een miljoen gulden uit CAO's die in diverse Nederlandse sectoren zijn afgesloten. Dit geld wordt besteed aan vakbonds- en inkomensgenererende projecten in ontwikkelingslanden.

Campagne
Het CNV maakt zich sterk voor arbeidsvoorwaarden. Daarbij gaat het nadrukkelijk om meer dan geld alleen. Het gaat om bijvoorbeeld: Balans tussen zorg en arbeid, vrij zijn op zondag, aandacht voor de loopbaan van medewerkers en internationale collegialiteit. Met de campagne 'De Waarden' brengt het CNV rond de jaarwisseling bij een breed publiek de CNV-visie op arbeidsvoorwaarden onder de aandacht. Ludiek, prikkelend, inhoudelijk, maar altijd gericht op een economie die in dienst staat van de mens (zie www.cnv.nl). De komende tijd staan, naast de internationale bijeenkomst op 8 december, de volgende activiteiten op stapel: Uitkomst van een enqûete onder gemeenten of zij de zondagen rond de feestdagen de winkels openstellen, de actie 'Wat had u het liefst in uw kerstpakket gehad?'waarbij het CNV de mensen laat kiezen uit een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden en de uitkomsten van een grootschalig onderzoek onder CNV-bonden naar employability.

Meer informatie voor de sociaal-economische redacties:

CNV-woordvoerders: Bart Zwagemaker 06-22 514 746 en Karin Jansen 06-53 400 399.


08 dec 01 10:00