Gemeente Emmen

05-12-2001

Op gemeentelijke website www.emmen.nl
Digitaal marktplein biedt extra dienstverlening

De gemeentelijke website www.emmen.nl zal vanaf morgen 6 december 2001 extra dienstverlening bieden via het zogeheten 'digitale marktplein'. Dit is een zo compleet mogelijke verzameling van alle websites in en om Emmen, waarmee een link is aangebracht met www.emmen.nl. Zo is een digitaal portaal van Emmen onstaan.

Het geheel maakt onderdeel uit van de bestaande gemeentelijke website en wordt in een speciaal hiervoor ontworpen digitale omgeving getoond. Met de aanpassingen verwacht de gemeente Emmen weer een stap te hebben gezet richting digitale dienstverlening van de lokale overheid voor burgers en bedrijven, binnen en buiten Emmen.

Analyse
Uit een statistische analyse van de gemeentelijke website is gebleken dat bezoekers niet alleen op zoek zijn naar informatie over bijvoorbeeld een verhuizing, maar daarnaast ook naar toeristisch en recreatieve zaken, zoals een evenementenkalender of een overzicht van aanwezige overnachtingsmogelijkheden in en om Emmen. Omdat dit laatste geen gemeentelijke taak of dienst is, bood de website www.emmen.nl deze informatie niet. Om toch aan de aanwezige behoefte tegemoet te komen, is daarom het concept van het digitale marktplein bedacht.

Navigatie
Vanaf de homepage van www.emmen.nl kan de bezoeker nu kiezen voor het digitale gemeentehuis - de oude website - of zoeken naar informatie over en dienstverlening in en om Emmen. In dat digitale marktplein kan de bezoeker via een keuzemenu een bepaalde rubriek aanklikken, bijvoorbeeld bedrijven. Daarna opent een vervolgscherm met een korte karakteristiek van de gevonden websites binnen die rubriek. Vervolgens kan de gelinkte site worden bezocht, die soms informatief van aard is, maar soms ook een product biedt. Zo kan bij overnachten een hotelkamer worden geboekt en bij uitgaan een bioscoopkaartje gereserveerd.

Alle aanwezige links zijn vooraf getoetst aan een set van criteria en hiervan per brief op de hoogte gebracht. Zo moet een gelinkte site actueel en technisch zonder problemen benaderbaar zijn. De totale set van criteria wordt duidelijk in het digitale marktplein getoond onder de knop marktregels. Bedrijven, instellingen en particulieren kunnen bovendien door het online invullen van een formulier onder de knop marktkraam aanschaffen een verzoek tot het aanbrengen of wijzigen van een link indienen.

Onderzoek
De gemeente Emmen wil graag weten wat webbezoekers van de bestaande website en het nieuwe onderdeel, het digitale marktplein, vinden. Daarom zal na 6 december gedurende één maand om de tien sitebezoekers de vraag worden gesteld of zij mee willen doen aan een onderzoek, door het online invullen van een vragenlijst over de website. De verwachting is dat uiterlijk in maart 2001 de onderzoeksresultaten bekend zullen zijn.