Gemeente Zwolle

Realisatie voorzieningen Stadshagen op koers Datum uitgave: 30-11-2001 Onderwerp :Stadshagen

De realisatie van de voorzieningen in Stadshagen verloopt voorspoedig. Het Centrum van Stadshagen is in aanbouw, de onderwijsvoorzieningen en het programma Economische Voorzieningen Stadshagen fase 1 en 2 liggen op koers. Andere voorzieningen zijn in voorbereiding of worden al weer uitgebreid. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft deze week de balans opgemaakt. De meeste ambities die in 1997 in de Nota Duurzaam Anders zijn vastgesteld zijn gerealiseerd. Voor de jongerenvoorzieningen en het vervolg van de economische voorzieningen maakt de gemeente nog aanvullende plannen.
Centrum van Stadshagen
De bouw van het Centrum van Stadshagen is op donderdag 29 november jl. gestart met een symbolische handeling voor het Gezondheidshuis. De eerste paal voor het Hanzehuis (woningen, winkels en parkeren) gaat in het voorjaar de grond in. Het Cultuurhuis en het Bewegingshuis volgen spoedig daarop. De gemeente streeft ernaar om eind 2004 het Centrum gereed te hebben.

Leerlingenpiek
De onderwijsvoorzieningen zijn grotendeels gereed of in voorbereiding. De scholen liggen in een kring rondom het Centrum en de leerlingenpiek wordt opgevangen in tijdelijke voorzieningen, die duurzaam zijn ingericht door schoolkantoren en schoolwoningen. Het onderwijsconcept ´Brede School´ wordt in Stadshagen verder uitgewerkt met de tweede protestants christelijke basisschool De Wendakker. De andere scholen in Stadshagen haken hierbij aan.

Meer kinderopvang
Het gerealiseerde aantal plaatsen kleuteropvang overstijgt de ramingen uit 1996. Toch is er nog een wachtlijst. De gemeente wil op korte termijn de wachtlijst wegwerken en tijdelijke voorzieningen voor 0-4 jarigen te regelen. Bemiddeling in en nieuwe vormen van kinderopvang zijn ontwikkelpunten voor de komende jaren.

Jongeren
Voor de jongeren zijn de afgelopen jaren veel voorzieningen gerealiseerd, zoals een skatebaan, een basketballveld en een trapveld. Samen met Stad en Welzijn brengt de gemeente momenteel op een interactieve manier de wensen van de jongeren in beeld en probeert daaraan te voldoen.

Economische voorzieningen
Stadshagen wil een groot aantal commerciële ruimtes realiseren. Dat is in de eerste en tweede fase ook gebeurd. Voor het vervolg in de derde en vierde fase werkt de gemeente de behoefte verder uit naar aanleiding van de nota Stadshagen in Perspectief. Zo kan de driehoek naast het Centrum plaats bieden aan een uitbreiding en worden strategische zones ontwikkeld om allerlei vormen van commerciële dienstverlening te realiseren. Om ad hoc-beslissingen te voorkomen, ontwikkelt de gemeente hierop beleid. Verder staan vijfhonderd woon/werkwoningen op het programma, evenals horecavoorzieningen in het Centrum en bij de Milligerplas. Ook zullen er benzinepomp(en) en autowasplaatsen komen.

Bron: Afdeling Communicatie
Datum van 30-11-2001 tot 06-12-2001