Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000


Burgerzaken Belastingen Werk & inkomen Bouwen & wonen Gezondheid & Zorg Onderwijs Vrije tijd Verkeer en Vervoer Veiligheid Beheer van de stad Grote Bouwprojecten Werk aan de weg

Gratis adviesgesprek advocaat bij huishoudelijk geweld

Vanaf deze week kunnen slachtoffers van huiselijk geweld kosteloos voor een adviesgesprek terecht bij een van de daarin gespecialiseerde advocaten in Haarlem. Het gaat om een experiment in het kader van het project Geweld in het gezin.

Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen met veel, ook juridische, vragen geconfronteerd worden. Doe ik wel of geen aangifte bij de politie en wat staat me dan te wachten? Wat komt er bij een scheiding kijken? Kan ik een schadevergoeding krijgen? Wat gebeurt er met mijn verblijfsvergunning?

In Haarlem is nu een groep advocaten speciaal opgeleid in het bieden van steun aan slachtoffers van huiselijk geweld. Deze advocaten werken met een bereikbaarheidsrooster, zodat gegarandeerd kan worden dat er steeds een advocaat beschikbaar is die een afspraak kan maken binnen twee werkdagen, nadat een slachtoffer van huiselijk geweld daarom heeft gevraagd. De dienstdoende advocaat bekijkt samen met het slachtoffer in het adviesgesprek welke mogelijkheden er zijn en welke stappen er kunnen worden ondernomen. De gemeente Haarlem vindt het belangrijk dat er voor dit eerste adviesgesprek geen financiële drempel bestaat. Daarom wordt deze vorm van juridische hulp door de gemeente gesubsidieerd als onderdeel van de inspanningen om huiselijk geweld aan te pakken. Als na het adviesgesprek blijkt dat verdergaande rechtsbijstand nodig is, is hiervoor een eigen bijdrage verschuldigd die afhankelijk is van de hoogte van het inkomen en het vermogen van het slachtoffer.

Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen in contact komen met een gespecialiseerde advocaat voor een gratis adviesgesprek door een aanvraagformulier op te halen bij Politie, Bureau Slachtofferhulp of het Maatschappelijk Werk. Dit formulier kan ook telefonisch worden aangevraagd via het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld (023-5472999). Om het formulier te krijgen is het niet noodzakelijk dat bij de politie aangifte wordt gedaan of dat bij Bureau Slachtofferhulp of Maatschappelijk Werk uitgebreid de achtergronden moeten worden uitgelegd. Maar dat mág wel. Mocht na een bepaalde periode blijken dat deze vorm van hulpverlening slachtoffers van huiselijk geweld inderdaad helpt om bijvoorbeeld uit een gewelddadige situatie te komen of andere stappen te nemen, zal de projectgroep Geweld in het gezin onderzoeken hoe dit initiatief structureel - eventueel uitgebreid kan worden aangeboden.