---

Ministerie van Defensie



---

Inzet marine en luchtmacht voor coalitie tegen terrorisme

30-11-2001

Het kabinet heeft tijdens zijn wekelijkse vergadering vandaag (30 november) ingestemd met de inzet van eenheden van de Koninklijke Marine en Koninklijke Luchtmacht voor de coalitie tegen het internationale terrorisme. Begin deze maand had de regering in principe al besloten hiervoor eenheden ter beschikking te stellen. Op verzoek van de Verenigde Staten worden nu op korte termijn drie fregatten, vier P-3C Orion maritieme patrouillevliegtuigen, één onderzeeboot en een KDC-10 tankvliegtuig ingezet. De inzet vindt plaats in de regio rond het Arabisch schiereiland ten behoeve van operatie "Enduring Freedom" en in het Caraïbisch Gebied als aanvulling op de Amerikaanse militaire eenheden in die regio.

Het fregat Hr.Ms. Philips van Almonde vertrekt 10 december 2001 van Den Helder naar de regio rond het Arabisch schiereiland. Naar dit inzetgebied vertrekt 14 januari 2002 ook het fregat Hr.Ms. Van Amstel. De beide fregatten van de Koninklijke Marine worden ingezet voor het verzamelen van inlichtingen en het doen van waarnemingen met het oog op eventuele verplaatsingen van terroristische cellen van uit Afghanistan naar andere locaties. Het derde fregat, Hr.Ms. Abraham van Hulst, vertrekt 14 januari 2002 naar de West en wordt daar ingezet voor anti-drugsoperaties. Ten slotte wordt één onderzeeboot van de Walrus-klasse ingezet voor het verzamelen van inlichtingen. Uit operationele redenen worden over deze inzet geen nadere mededelingen gedaan.

Twee van de vier P-3C Orions van de Koninklijke Marine vertrekken op een nader te bepalen tijdstip naar een locatie rond het Arabisch schiereiland voor inzet bij operatie "Enduring Freedom". De twee andere Orions worden ingezet in het Caraïbisch Gebied bij de drugsbestrijding. Om aan dit deel van het Amerikaanse verzoek te voldoen, is een extra Orion toegevoegd aan de twee reeds op Curaçao aanwezige Orions.

Volgens de planning zal de KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht worden gestationeerd op het vliegveld Al Udeid in Qatar. Het toestel wordt ter aflossing van een Amerikaanse tanker toegevoegd aan de Amerikaanse tankervloot die vanuit Quatar opereert. De KDC-10 vertrekt zodra de autoriteiten in Quatar toestemming hebben verleend.

Brief aan de Tweede Kamer over het kabinetsbesluit van 30 november 2001

Speciaal Dossier Strijd tegen het terrorisme

Achtergrondinformatie over het in te zetten materieel