Euronext Brussels

Persberichten - 03/12/2001

Distrigas Nv Voorstel Tot Splitsing Goedgekeurd Door Buitengewone Algemene Vergadering Van Aandeelhouders

Distrigas Nv Voorstel Tot Splitsing Goedgekeurd Door Buitengewone Algemene Vergadering Van Aandeelhouders

Brussel - 30.11.2001.

De buitengewone algemene vergadering van Distrigas NV heeft vanmorgen de voorstellen tot partiële splitsing van de onderneming goedgekeurd.

De activiteiten aankoop - verkoop van gas en commercialisering van internationale capaciteit zijn - met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2001 - overgedragen aan een nieuwe onderneming die de bedrijfs- en merknaam 'Distrigas' zal overnemen.

Distrigas NV, die de bedrijfsnaam FLUXYS heeft gekregen, zal instaan voor de uitbating en de verdere ontwikkeling van het aardgastransportnet, de opslaginstallaties en de LNG-terminal.


1. Verdeling van de activiteiten


* Het transportbedrijf Fluxys (voormalig Distrigas), zal hoofdzakelijk instaan voor de uitbating, het onderhoud, de verdere uitbouw en de commercialisering van de aardgastransportinfrastructuur in België, van de LNG-terminal en van de opslaginstallaties in Zeebrugge en Loenhout. Daarnaast zal het bedrijf hubdiensten verzorgen op de Zeebrugse aardgasspotmarkt, zowel administratief als qua beheer van gasstromen. De transportvergunningen in België blijven op naam van Fluxys staan.


* De nieuwe handelsonderneming, die de naam 'Distrigas' zal overnemen, zal hoofdzakelijk instaan voor de inkoop - verkoop van aardgas in België en Europa. Ze zal daarnaast ook internationale transit- en transportcapaciteit commercialiseren.

De activa die aan de nieuwe vennootschap zijn overgedragen, omvatten onder meer de leveringsvergunningen in België en in het buitenland, alle aardgasinkoop- en verkoopcontracten en de capaciteit voor transit, internationaal transport en LNG shipping.


2. Redenen van de splitsingsoperatie

De juridische splitsing van de gastransport- en handelsactiviteiten sluit aan bij de liberalisering van de aardgasmarkt en de voorzienbare evolutie van het wettelijk en regulerend kader op Belgisch en Europees niveau. Andere gasondernemingen in Europa (vb. in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Nederland) hebben al gelijkaardige structuurwijzigingen doorgevoerd of gepland.

Door de splitsing zullen de twee ondernemingen - die actief zijn in een sterk verschillende context qua marktomgeving en regulerend kader
- zich elk beter kunnen toespitsen op hun kernactiviteiten en commerciële doelstellingen.


* Fluxys is onderworpen aan een sterke regulering. Haar doelstelling bestaat erin om het aardgasvervoersnet verder te ontwikkelen en in het kader van een gereguleerde toegang tot het net haar transportcapaciteit onder de beste economische voorwaarden te commercialiseren.


* Het nieuwe Distrigas, van haar kant, zal de aardgasinkoop- en
-verkoopactiviteiten verder ontwikkelen en instaan voor de commercialisering van internationale capaciteit op de Europese aardgasmarkt die een toenemende concurrentie kent.


3. Modaliteiten van de splitsingsoperatie

* De huidige aandeelhouders van Distrigas NV nemen in dezelfde verhouding deel in het maatschappelijk kapitaal van het nieuwe Distrigas. Elk aandeel van Distrigas NV geeft op het ogenblik van de splitsing automatisch en zonder bijkomende inbreng recht op een aandeel van dezelfde categorie in het nieuwe Distrigas.

Het bijzonder aandeel (golden share) van de Belgische Staat in Distrigas NV blijft behouden in Fluxys. De Staatssecretaris voor Energie heeft zijn intentie bekendgemaakt om een voorstel in te dienen om de wettelijke bepalingen over het bijzonder aandeel uit te breiden tot het nieuwe Distrigas.


* De aandelen categorie D in het nieuwe Distrigas die op de beurs zullen worden genoteerd, zullen op een vergelijkbare manier kunnen worden verhandeld als de beursgenoteerde aandelen van categorie D in Fluxys.

Daartoe is voor de aandelen D van het nieuwe Distrigas een beursnotering op de eerste markt van Euronext Brussels gevraagd. Een voorstel van toelatingsprospectus werd aan de Commissie voor Bank- en Financiewezen voorgelegd. Die prospectus zal vanaf 8 december beschikbaar zijn via internet (www.distrigas.be en www.beleggers.be.fortisbank.com). De eerste beursnotering van het nieuwe Distrigasaandeel is gepland op 10 december 2001.


4. Management

Fluxys (voorheen Distrigas)

Het voorzitterschap van de Raad van Bestuur en van het Directiecomité blijft verder verzekerd door Jean-Pierre Hansen.

De Raad van Bestuur, die na de buitengewone algemene vergadering plaatsvond, heeft Walter Peeraer als bestuurder benoemd ter vervanging van uittredend bestuurder Jean de Garcia. Walter Peeraer werd ook ter vervanging van Willy Bosmans benoemd tot gedelegeerd bestuurder.

Distrigas (handelsmaatschappij aan wie de naam "Distrigas" werd overgedragen)

Het voorzitterschap van de Raad van Bestuur en van het Directiecomité wordt door Jean-Pierre Hansen verzekerd.

De Raad van Bestuur heeft Willy Bosmans als gedelegeerd bestuurder benoemd. John Vermeire werd tot Directeur-generaal benoemd.

Bron: Distrigas Nv
Provider: Euronext Brussels