Gemeente Hilversum

Aanzet tot verbetering veiligheid in/om nachtzaken

Het houden van een regelmatig overleg tussen horeca-ondernemer, gemeente en politie, maatregelen in de directe omgeving, maatregelen die voortvloeien uit wetgeving en het nemen van maatregelen die met een convenant tot stand zijn gekomen. Zo wil de burgemeester de veiligheid in en om de nachtzaken verbeteren.

De burgemeester heeft zijn notitie ter kennisneming aangeboden aan het college en aan de raadscommissie Bestuur. De notitie heeft betrekking op de veiligheid in en rond Nachtzaak Havana, Club Gooiland, Gooisch Podium, Club Baccara, Nachtcafé Sultan en Nachtzaak Café Lokal.

Speciale aanpak

De afgelopen tijd zijn er in ons land en ook in Hilversum in en bij nachtzaken incidenten geweest, waarbij de veiligheid van de aanwezigen in gevaar is gebracht. De vele aanwezigen, de late sluitingstijdstippen en de daarbij ontstane of dreigende overlast voor de directe omgeving vergroten het veiligheidsrisico. Dat vraagt volgens de burgemeester om een speciale aanpak.

Daarbij wordt onderscheid gemaakt in maatregelen die een ondernemer moet nemen en maatregelen die formeel niet kunnen worden opgelegd. Die laatste maatregelen zijn daarom opgenomen in een convenant, waarin de afspraken tussen gemeente, politie en horeca-organisatie geregeld worden.

Politie en brandweer gaan per jaar twintig horecazaken aan een veiligheidsscan onderwerpen. Zij beginnen met de nachtzaken. Als deze zaken op 1 juli volgend jaar voldoen aan de eisen in deze scan en aan de maatregelen die in het convenant staan, dan worden zij gekwalificeerd en gecertificeerd als een veilig bedrijf.

De gemeente bekijkt of en hoe de omgeving van de nachtzaken kan worden verbeterd. Bijvoorbeeld door extra verlichting te plaatsen of snoeiwerkzaamheden te verrichten.

Het is de bedoeling dat het convenant wordt gesloten voor drie jaar. Omstreeks 1 juli 2003 volgt een tussentijdse evaluatie en voor 1 januari 2005 zal de uiteindelijke evaluatie plaatshebben. Dat zijn dan de graadmeters voor eventuele verdere besluiten. Zo kan de veiligheid in het gehele centrum van Hilversum worden verbeterd.