Vlaamse overheid

Vlaams minister van Brusselse Aangelegenheden Bert Anciaux vraagt aan de Sint-Michielsbond om voor haar leden de negatieve gevolgen van de splitsing met de "mutualité Saint-Michel" maximaal te beperken. Minister Anciaux betreurt dat de dienstverlening aan de Vlaamse Brusselaar dreigt teruggeschroefd te worden, net op het ogenblik dat de Vlaamse regering, ondermeer via de uitbouw van een zo uitgebreid mogelijk netwerk van voorzieningen, maximale inspanningen levert om ook de Vlaamse Brusselaars te laten genieten van de Vlaamse zorgverzekering.

De splitsing van de mutualiteit is op zich een goede zaak omdat Vlamingen in Brussel nu van hetzelfde pakket diensten kunnen gebruik maken als de Vlamingen buiten Brussel. Maar minister Anciaux begrijpt de gevoeligheid van de Brusselaars maar al te goed wanneer hun vertrouwde kantoor in de wijk ineens niet meer Vlaams is. Het is niet omdat de mutualiteit splitst dat men niet meer terecht kan in de vertrouwde kantoren. In een kantoor van de "mutualité Saint-Michel" moet het bv. toch nog steeds mogelijk zijn om op specifieke zitdagen Nederlandstaligen verder te helpen. Hierrond praktische afspraken maken kan toch niet moeilijk zijn. De splitsing moet leiden tot een betere dienstverlening, niet tot discriminatie. Splitsing moet niet betekenen dat er over het gebruik van bepaalde faciliteiten geen afspraken kunnen gemaakt worden.

De minister beseft dat er ook aan een betere dienstverlening wordt gewerkt, zoals een brievenbus in elke buurt, een infolijn, enveloppes zonder portkosten, een huisbezoek indien nodig en een Nederlandstalige dienstverlening in 10 kantoren, waarvan 2 nieuwe en 8 gedeelde met de Franstalige mutualiteit. Maar Bert Anciaux aanvaardt niet dat de Nederlandstaligen hier en daar niet meer terecht kunnen op een kantoor en de Franstaligen in datzelfde kantoor wel geholpen worden. Bovendien is het tergend dat op plaatsen waar juist veel Nederlandstaligen wonen, zoals in het noorden van Brussel (bv. in Neder-over-Heembeek en Mutsaard), er geen kantoor meer is voor de Nederlandstaligen, maar wel voor de Franstaligen. Bert Anciaux roept de St.-Michielsbond op om goed te luisteren naar de stem van de leden en het netwerk aan Nederlandstalige kantoren in de toekomst snel terug te versterken.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: koen.tsijen@vlaanderen.be