Gemeente Helmond


30 november 2001
Eikenbomen in park Boscotondocomplex

Eikenbomen in park Boscotondocomplex.
In het Frans Joseph van Thielpark worden deze week vijftien eikenbomen geplant. Met deze werkzaamheden wordt de laatste hand gelegd aan de aanleg van het park, dat wordt omarmt door het Boscotondocomplex. Afgelopen week zijn hiervoor voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Daarbij is ca. 600 m3 goede teelgrond aangebracht op de plek waar de bomen komen te staan.

De bomen zijn van een aanzienlijk formaat. Ze wegen 5 ton per stuk en hebben een stamomtrek van 70 tot 90 cm. De bomen zijn zo'n 12 meter hoog en hebben ieder een kruin met een doorsnede van ongeveer 4 meter.

De bomen worden in de vorm van een grote cirkel geplant. Het cirkelvormige bos dat daardoor ontstaat, maakt het complex tot een afgerond geheel.
Symbolisch verklaren de in een cirkel geplaatste bomen de naam "Boscotondo" en geven ze aan van wat de gedachten zijn geweest van de architect bij het ontwerpen van het Boscotondocomplex. Boscotondo betekent namelijk in het Italiaans "rond bos".

Het doel van de Italiaanse architect Adolfo Natalini bij het ontwerpen van Boscotondo, was het creëren van een open ruimte met een hoge verblijfswaarde. Het park met de bomen draagt hiertoe zeker bij. De bomen worden geplant door de firma D'n Hof uit Helmond.