Nationaal Dubo Centrum

donderdag 29 november 2001

Zonnecollectoren en zonnepanelen vergunningsvrij

Voor het toepassen van zonnecollectoren en zonnepanelen zal als het aan staatssecretaris Remkes (VROM) ligt, niet langer een bouwvergunning nodig zijn. Deze "bouwwerken" staan op de lijst met voorgestelde vergunningsvrije bouwwerken die hij naar de Eerste en Tweede Kamer heeft gestuurd.

De voorstellen van staatssecretaris Remkes betekenen een forse verruiming ten opzichte van de huidige situatie. Vanuit het oogpunt van welstand wordt in de lijst een onderscheid gemaakt tussen ingrepen aan de voorkant versus aan de achterkant van een gebouw. Voor zonnecollectoren en -panelen geldt echter dat toepassingen zowel aan de voorkant als aan de achterkant vergunningsvrij worden.

Het vergunningsvrij uitvoeren van de bouwwerken die op de lijst staan, is echter niet van toepassing op monumenten van het rijk, provincies en gemeenten en op door het rijk aangewezen beschermde dorps- en stadsgezichten. Voor deze categorieën zal een zogenoemde lichte bouwvergunning van toepassing worden. De procedure hiervoor zal echter minder tijd vergen dan tot nu toe gebruikelijk is.

De lijst vergunningsvrij bouwen is opgenomen in een concept voor een algemene maatregel van bestuur (amvb). Als de beide Kamers akkoord zijn en de Raad van State advies uitgebracht heeft, volgt publicatie in het Staatsblad. Hierna krijgen de gemeenten nog tot 1 juli de gelegenheid om de uitvoering van deze amvb voor te bereiden.