Provincie Zuid-Holland

28-11-2001
Natuurgebiedsplan Nieuwkoop Oost vastgesteld

Gedeputeerde Staten (GS) hebben het natuurgebiedsplan Nieuwkoop-Oost vastgesteld. Dit plan komt voort uit de afspraken die zijn gemaakt in het kader van het Strategisch Groenproject de Venen. Het plan ligt vanaf 6 december 2001 zes weken lang ter visie bij het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, de gemeenten Liemeer en Nieuwkoop en op het provinciehuis. Tegen het natuurgebiedsplan kan door belanghebbenden tot en met 17 januari 2002 schriftelijk een gemotiveerd beroepschrift worden ingediend bij de Arrondissementsrechtbank 's-Gravenhage.

Het natuurgebiedsplan is het eerste plan dat wordt vastgesteld in Zuid-Holland als gevolg van de Subsidieregeling Natuurbeheer. Het plan omvat de deelgebieden Westveen, Wilnis-Vinkeveen en Blokland en Buurt. In het plan wordt per natuurdoel het aantal hectares aangegeven, waarbinnen diverse natuurdoelpakketten kunnen worden ontwikkeld en beheerd.

De natuurdoelen zijn gericht op de ontwikkeling van een kleinschalig (half) open landschap met bloemrijke natte graslanden, zoetwatergemeenschappen, moeras, overjarig rietland en plaatselijk boselementen en struweel. Hierdoor is bijvoorbeeld de terugkeer van weidevogels als de Tureluur, Watersnip en misschien de Zwarte Stern in het gebied mogelijk. Verder kunnen de te ontwikkelen kruidenrijke moeras- en zeggenvegetaties de verspreiding verbeteren van soorten als noordse woelmuis, waterspitsmuis, ringslang, rugstreeppad, bruine glazenmaker en gouden sprinkhaan.

In het gebied worden subsidies beschikbaar gesteld voor de inrichting, ontwikkeling en beheer van (bestaande) natuur in het natuurgebied. Tevens is er geld beschikbaar voor gebieden die een functiewijziging ondergaan; bijvoorbeeld voor de omvorming van landbouwgrond naar natuur. De waardevermindering van de grond wordt vergoed. Verder bestaat de mogelijkheid om, vooruitlopend op een toekomstige ontwikkeling als natuurgebied, voor bepaalde natuurdoelen al natuurgericht beheer te voeren (zgn. Overgangsbeheer) en daarvoor subsidie te krijgen. De subsidies worden verleend op basis van de Subsidieregeling Natuurbeheer (SN) en Agarisch Natuurbeheer (SAN).

Voor wie?
De subsidieregeling natuurbeheer is in het natuurgebiedsplan Nieuwkoop Noord-Oost zowel voor particulieren als natuurbeschermingsorganisaties opengesteld. Het plan biedt geen bindende richtlijnen die leiden tot een bestemmingswijziging of beperking van het grondgebruik. Natuurbeheer vindt geheel op vrijwillige basis plaats.