Leidschendam, 29 november 2001

Sinterklaas wordt weer populair!
In de etalages van de detailhandel overheerst een sinterklaassfeer

De Raad Nederlandse Detailhandel signaleert een grotere belangstelling van de consument voor Sinterklaas. Steeds meer winkeliers versieren de etalages in de gezellige sinterklaassfeer. Dit is de laatste jaren wel anders geweest, omdat het sinterklaasfeest meer en meer op de achtergrond raakte door Kerstmis. Dit jaar laat de goedheiligman een ware come-back zien en dat hij zich niet zomaar door de kerstman laat afschepen.

Deze week ging het winkelend publiek rustig van start met de aankopen. De verwachting is dat zaterdag en de laatste twee dagen voor de pakjesavond erg druk zullen worden.

De detailhandel verwacht ruim 25% meer omzet te halen met de sinterklaasverkopen dan in een gemiddelde week. Normaal wordt er in de winkels circa 3 miljard gulden per week omgezet. Door de sinterklaasverkopen komt dit neer op circa 800 miljoen gulden extra omzet.

De laatste jaren signaleert de RND een duidelijke trend in de stijging van detailhandelsomzetten in de maand december. Elk jaar stijgen de omzetten door sinterklaas- en kerstverkopen met circa 10%.

De sinterklaasaankopen zijn ook dit jaar gericht op de pakjesavond in huiselijke sfeer. Meer dan 60% van de Nederlanders zal dit jaar sinterklaas vieren, zo laat het Sint-Nicolaas-genootschap Nederland (SNG) weten. Vorig jaar was dit nog 57% en in 1999 56%.

Bij de verkopen valt op dat het feest van sinterklaas vooral voor de kinderen is, waarbij de speelgoedverkopen, zoals gebruikelijk boven alle verkopen uitsteken. De grootste trend voor dit jaar is alles wat te maken heeft met de kleine tovenaarsjongen Harry Potter. Volwassenen vieren het feest met surprises, gedichten en chocoladeletters, spelen een spelletje of borrelen gewoon gezellig met elkaar.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverengingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 12.000 vestigingen, 230.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 70 miljard gulden. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht