Consumentenbond

Bond start actie 'Maak kiezen mogelijk!'
De Consumentenbond is gestart met de actie "Maak kiezen mogelijk!". Met deze actie willen we de overheid laten zien hoe slecht het gesteld is met de dienstverlening van talrijke bedrijven. Consumenten worden nog altijd beduveld omdat zij niet (echt) kunnen kiezen tussen aanbieders van producten en diensten en dus die aanbieders niet kunnen dwingen om zich netjes te gedragen.

De overheid moet ervoor zorgen dat consumenten wel in staat zijn om goede keuzes te maken, door actief misstanden op te sporen, keuze-informatie af te dwingen en het toezicht radicaal anders te regelen. Daarnaast moet de rechtspositie van consumenten sterk worden verbeterd. Als de overheid deze rol op zich neemt, kunnen consumenten pas echt kiezen in falende markten waar er niets te kiezen valt.

In veel markten is er gebrek aan concurrentie, is de informatievoorziening slecht en weten consumenten nauwelijks waar ze aan toe zijn. Bijvoorbeeld op het spoor, bij de kabel, in de mobiele telefonie, de zorg en de kinderopvang. In al deze markten staat niet de vraag van de klant voorop, maar gaan de aanbieders hun eigen gang. De consument is daar de dupe van.

De actie loopt van 24 november tot en met 8 december. Consumenten kunnen actief aan deze actie meedoen via de speciale website.

Overheid moet einde maken aan consumentenleed
Persbericht over de najaarsactie van de Consumentenbond. Persbericht