Gemeente Eindhoven

Persbericht: 27 november 2001

Jaarlijkse vuurwerkcampagne van Bureau HALT

Campagne Vuurwerk: Denkwerk! weer van start

Net als voorgaande jaren start Bureau HALT in november de vuurwerkcampagne Vuurwerk: Denkwerk!. Want ieder jaar opnieuw gebeuren er ongelukken, vooral onder jongeren. De campagne Vuurwerk: Denkwerk! is een initiatief van Bureau HALT, politie en justitie en richt zich op jongeren van 10 tot 18 jaar.

Enerzijds worden jongeren voorgelicht over de vuurwerkregels met als doel ongelukken en overlast terug te dringen. Anderzijds bestaat de campagne uit een verscherpte aanpak van jongeren die door politie betrapt worden op het overtreden van de vuurwerkregels. De vuurwerkregels zijn: vuurwerk kopen mag dit jaar op 28, 29 en 31 december, veroorzaak nooit overlast voor mens of dier, afsteken mag alleen op 31 december van 10 uur 's morgens tot 2 uur s nachts en gebruik of koop geen illegaal vuurwerk. Het bekendste illegaal vuurwerk is de strijker.

Voorlichting
Ieder jaar weer bestellen een kleine 250 scholen uit Eindhoven en de regio de vuurwerkfolder. Dit betekent dat zon 25.000 leerlingen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar deze folder ontvangen. In de folder wordt ingegaan op de vuurwerkregels en veilig omgaan met vuurwerk. Ook geven medewerkers van Bureau HALT en politie op meerdere scholen gastlessen.

Verscherpte aanpak
Jonge overtreders van de vuurwerkregels worden van 10 december 2001 tot en met 11 januari 2002 door de politie meteen doorverwezen naar Bureau HALT. Jongeren die voor HALT kiezen, krijgen afhankelijk van de leeftijd en de overtreding een werkstraf tussen de 3 en 10 uur.

Jongeren die niet voor HALT kiezen, kunnen rekenen op een zwaardere straf bij Justitie. Iedereen die hinder ondervindt van vuurwerk kan dit melden bij de politie in hun woonplaats of wijk.