Gemeente Maassluis

28-11-2001

De Ruytermedaille voor inwoner Maassluis

Op 25 november 2001 heeft de Minister van Verkeer en Waterstaat aan de heer Th.M. Haak, medewerker bij Smit Internationale NV en wonende in Maassluis, de "De Ruytermedaille" in goud uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Hilversum.

De heer Haak ontvangt de medaille omdat hij zich bijzonder heeft ingezet bij de berging van de Koersk. De berging van de Russische onderzeeër Koersk door de bedrijven Mammoet-Holding BV en Smit Internationale NV heeft de aandacht van de gehele wereld getrokken. Velen hebben de adem ingehouden bij dit huzarenstuk. Wie gaat er nu in de slechtste tijd van het jaar een duikboot optakelen van de bodem van de altijd onstuimige Barentsz-zee. Wie gaat er onder onvoorspelbare omstandigehden geavanceerde hijstechnieken combineren in een nog nooit vertoonde configuratie. En: wie durft zich te wagen aan de berging van een nucleaire onderzeeër met twee kernreactoren , een aantal torpedo's en 24 kruisraketten aan boord.
Velen hebben aan dit huzarenstuk hun bijdrage geleverd met niet aflatende inzet onder barre omstandigheden. Eén van hen was de heer Haak uit Maassluis.

De De Ruytermedaille werd in 1907 ingesteld ter gelegenheid van de herdenking van de geboorte van Michiel de Ruyter, luitenant-admiraal-generaal van Holland en West-Friesland, geboren te Vlissingen op 24 maart 1607. De medaille wordt toegekend aan mensen die zich door verdienstelijke daden voor de Nederlandse scheepvaart hebben onderscheiden.