Gemeente Rotterdam

Erasmusspeld voor Henny Troost

Wethouder Nico Janssens (onder meer Sport en Recreatie) reikt op maandagavond 26 november om 19.45 uur op het Sportcomplex de Vaan, Oldegarde 21, tijdens de jaarvergadering van voetbalvereniging Zwart-wit '28 een Erasmusspeld uit aan dhr. H. Troost. Hij krijgt deze onderscheiding voor zijn langdurige inzet voor de voetbalvereniging Zwart-wit '28. Tijdens zijn 60-jarige lidmaatschap was hij verschillende keren voorzitter van de vereniging. Ook vervulde hij vele andere functies zoals coördinator sportpark, voorzitter jeugdafdeling, wedstrijdsecretaris. Momenteel is de heer Troost als erevoorzitter adviseur van het bestuur van Zwart-wit '28, de enige voetbalvereniging in Rotterdam die in de hoofdklasse speelt.

Nico Janssens over de verdiensten van Henny Troost: "Hij heeft in 60 jaar clublidmaatschap meer dan 52 jaar verantwoordelijkheid getoond, gesjouwd en dat met een energie waar iedereen wel bewondering voor moet hebben. Hij is een voorbeeld voor de vele vrijwilligers in de sportwereld." Ook de wijze waarop hij omging met de verandering van de vereniging en vooral het feit dat de club steeds meer jeugdleden van allochtone afkomst kreeg roemde de wethouder." Deze nieuwe culturen vergen het nodige van verengingen. Integratie klinkt eenvoudig, maar is in de praktijk niet altijd makkelijk. Sport is bij uitstek de bezigheid die goed kan bijdragen aan de integratie van nieuwkomers. Henny Troost besefte dat als geen ander. Als voorzitter van de jeugdafdeling was hij van onschatbare waarde in dat integratie-proces. Met alle nieuwe uitdagingen en soms moeilijkheden die dat met zich meebracht. " Nico Janssens eindigt zijn verhaal met: "Niet alleen Zwart-wit '28 is trots op Henny Troost. Het gemeentebestuur van Rotterdam is dat ook. Op die gouden vent van Zuid. Op een verenigingsman in hart en nieren."

De Erasmusspeld wordt uitgereikt aan personen die zich op sociaal, cultureel, sportief en/of economisch gebied gedurende een lange periode van jaren verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.