Persbericht Trimbos-instituut

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid in december

Psychiatrie in de buurt
Het Amsterdamse stadsdeel Westerpark (dat onlangs in het nieuws kwam vanwege een zedenzaak) baart hulpverleners al jarenlang zorgen. Een onderzoek uit 1997 leerde dat 44% van de bewoners klaagt over eenzaamheid. Velen van hen zijn psychiatrische kwetsbaar, maar maken niet of nauwelijks gebruik van de hulpverlening. In het MGv van januari 2001 beschreef sociaal-psychiatrisch verpleegkundige Kees Onderwater hoe er in deze wijk wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een geïntegreerd een maatschappelijk steunsysteem. In dít nummer beschrijft Wim Kannekes welke werkhouding dat vraagt van hulpverleners. In tegenstelling tot veel van zijn vakgenoten pleit hij níet voor verdergaande professionalisering. Integendeel: Kannekes raadt hulpverleners juist aan om hun werkzaamheden niet te veel te plannen, om niet te veel informatie over hun cliënten te verzamelen, om geen strikte scheiding tussen werk en privé aan te brengen, en om zo nu en dan op te treden als koppelaar of klusjesman. Sociale psychiatrie kun je onmogelijk beoefenen tussen negen en vijf uur, zegt de auteur. Hij besluit zijn indrukwekkende beschrijving van de alledaagse zorgpraktijk in een achterstandswijk met een oproep aan de hulpverlening om haar eigen voordeur in te trappen.

Psychosociale noodhulp op het www
Laagdrempelige, nuldelijns zorg wordt ook geboden door de 25 sos Telefonische Hulpdiensten in Nederland. Jaarlijks geven ze nacht meer dan tweehonderdduizend keer gehoor aan mensen te kampen hebben met eenzaamheid, relatieproblemen of andere psychosociale nood. Sinds eind 1999 zijn de vrijwilligers van de hulpdiensten ook te bereiken via het internet, voor mensen die sneller typen dan bellen. Annet Schreurs, bestuurder en trainer van SOS Hulp Nederland, beschrijft welke nieuwe mogelijkheden en moeilijkheden deze techniek met zich meebrengt. In vergelijking met bellers kunnen mailers en chatten zich nog gemakkelijker anders voordoen dan ze zijn. Is het een nadeel dat ze hulpverleners voor de gek kunnen houden? Of is het juist goed dat ze kunnen spelen met virtuele identiteiten?

TBS-directies onder druk
Behandelaars in de forensische psychiatrie worden vaak te grazen genomen. Veel van hun patiënten ontbreekt het namelijk aan ziekte-inzicht en aan bereidheid tot verandering, maar niet aan gedragingen om anderen het bloed onder de nagels vandaan te halen. Wat er bij hen van binnen wringt kan niet alleen de leefgroep maar ook het team ontwrichten. Volgens A. van den Berg doen zulke destructieve parallelprocessen zich ook voor in de verhouding tussen behandelaars en managers: als die laatsten niet uitkijken, zijn zij de eersten die eraan onderdoor gaan. Vandaar misschien dat in de afgelopen tijd zoveel behandeldirecteuren van tbs-instellingen werden ontslagen.

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (MGv) is een uitgave van het Trimbos-instituut (Netherlands Institute of Mental Health and Addiction) in samenwerking met Bohn Stafleu Van Loghum. Het heeft een onafhankelijke redactie. Journalisten en politici kunnen een gratis exemplaar aanvragen: tel. 030-297 11 19 (fax: 030-297 11 11); e-mail: mgv@trimbos.nl of: MGv, Postbus 725; 3500 AS Utrecht. Anderen kunnen een exemplaar bestellen bij de uitgeverij: BSL Klantenservice, Postbus 246; 3990 GA Houten; tel.: 030-638 37 36 (fax: 030-638 39 99); e-mail: klantenservice@bsl.nl.

Zie ook de inhoudsopgave van het laatstverschenen nummer.
---