Bve Raad

Persbericht

De Bilt, 27 november 2001

Convenant 'Talent Telt'
Beroepsonderwijs en metalektro-sector zetten schouders onder daling aantal technici

Het techniekonderwijs heeft te kampen met een teruglopende belangstelling. Om de dreigende daling van het aantal technici aan te pakken, gaan het middelbaar beroepsonderwijs en de metalelektro-sector, de metaal en elektrotechnische industrie samenwerken. De Bve Raad, de landelijke brancheorganisatie voor het middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie en de vereniging FME-CWM ondertekenden vandaag het convenant 'Talent Telt'. Een betere aansluiting van het beroepsonderwijs op de regionale arbeidsmarkt is één van de afspraken in dit convenant. Het aanbod van de opleidingen zal beter worden afgestemd op de behoefte van het bedrijfsleven in de regio. Tegelijkertijd zullen de opleidingen zodanig worden opgezet, dat de leerlingen na hun diploma voldoende kansen hebben voor verdere ontplooiing op de arbeidsmarkt.

Arie Kraaijeveld, voorzitter van FME-CWM en Gerrit Brokx, voorzitter van de Bve Raad willen met het convenant een hechte en drempelloze samenwerking bewerkstelligen tussen regionale opleidingscentrums (roc's) en de bedrijven in hun omgeving. Die samenwerking gaat uit van een optimale benutting van de talenten van de leerlingen. "We praten nu al jaren over een goede aansluiting van het onderwijs op de vraag vanuit het bedrijfsleven. Wij zijn onvoldoende doordrongen van de kansen en de mogelijkheden van de talenten van onze jongeren en van de noodzaak die talenten zorgvuldig te begeleiden om verspilling en uitval tegen te gaan. Doel van het convenant is om een om omslag te creëren", aldus Kraaijeveld.

Voor scholen is de uitdaging om de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt te kunnen blijven volgen. Dit kan niet alleen door het vertalen van landelijke kaders dit vraagt ook om een decentrale aanpak. Innovatie van het beroepsonderwijs is van strategisch belang. In de regio moeten bedrijfsleven en roc's concreet vorm en inhoud geven aan professionele samenwerking. Een ander doel van het convenant is dan ook om de toestroom van deelnemers te vergroten door de techniek aantrekkelijk te maken.

Bij de roc's groeit het besef dat een goede afstemming gewenst is tussen hun opleidingenaanbod en de vraag van de arbeidsmarkt in hun regio. "Een opleiding die aansluit op de vraag van het bedrijfsleven, zowel in tijden van arbeidskrapte als in periodes waarin de arbeidsmarkt minder gespannen is. Het mag niet zo zijn dat het bedrijfsleven de situatie op de arbeidsmarkt naar eigen goeddunken kan gebruiken. Door in ons onderwijs ook meer aandacht te besteden aan algemene competenties, bevorderen wij teven de mobiliteit van de deelnemers die wij afleveren. Doorstromen naar of overstappen in een ander beroep wordt in principe steeds eenvoudiger', zegt Brokx.

Chris van Mechelen, manager Techniek en Educatie van het Da Vinci college in Dordrecht is op initiatief van offshore bedrijf IHC in Kinderdijk het project 'Revival Technisch Onderwijs' gestart. De opleiding Technodesign vloeide hieruit voort. 'Het bedrijfsleven wil werknemers die multifunctioneel en multidisciplinair zijn en probleemoplossend kunnen werken. Wij zijn in de regio gaan kijken of partners in het bedrijfsleven met ons een nieuwe opleiding willen vormgeven. Hieruit is in samenwerking met IHC, Bakker/Sliedrecht en Nedstaal de opleiding Technodesign gerold, die maar liefst negentig deelnemers telt.' Ook het vmbo en het hbo werken inmiddels mee. 'Met de opleiding Technodesign verleggen we de branche- en onderwijsgrenzen door te laten zien hoe breed techniek is. Techniek is commercie, creativiteit, bedrijfseconomie, avontuur en ondernemen. Wij laten dat de deelnemers zien door ze een prestatie te laten verrichten in het bedrijf van hun keuze.'