Ingezonden persbericht


Hilversum, 26 november 2001
Overheid monopoliseert digitale omroepmarkt

Monopolie Nozema maakt concurrentie op infrastructuur onmogelijk

De overheid monopoliseert de markt voor digitale radio en televisie via de ether door de uitgifte van daarvoor bestemde frequenties aan één partij te geven. Daarmee frustreert het kabinet wellicht onbedoeld haar doelstelling, om juist concurrentie tussen infrastructuren en marktpartijen te bevorderen en negeert de wensen van de Tweede Kamer. Dat stelt Broadcast Partners deze week in een brief aan de staatssecretarissen van OCW, Van der Ploeg en Verkeer en Waterstaat, De Vries.

Binnen enkele weken zullen beide staatssecretarissen twee zgn. multiplexen voor DVBT (Digital Video Broadcasting Terrestrial) uitgeven. Een multiplex is één frequentieblok, waarmee meerdere radio en televisieprogramma's verspreid kunnen worden. Een van de twee uit te geven multiplexen is bestemd voor de publieke omroep, de ander zal aan een commerciële partij uitgegeven worden. Daarnaast volgen binnen afzienbare tijd ook de uitgifte van twee multiplexen voor T-DAB (Terrestrial Digital Audio Broadcasting), eveneens voor resp. de publieke omroep en een commerciële partij. Totaal gaat het dus om vier multiplexen, die geschikt zijn voor digitale radio. Twee van de vier zijn bestemd voor gebruik door de publieke omroep, twee voor gebruik van commerciële partijen.
Broadcast Partners directeur Robert-jan van der Hoeven: "Omdat Nozema, als staatsbedrijf, beschikt over de hoge opstelpunten voor omroep, is zij door de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat als enige operator aangewezen om de distributie van de publieke omroep te verzorgen. Verzoeken van ons voor die distributie blijven onbeantwoord, terwijl de NOS -ook aandeelhouder van Nozema- zich kennelijk niet hoeft te houden aan de aanbestedingsregels. Nozema krijgt dus minstens de helft van de diensten in de schoot geworpen." Het uitgiftebeleid van de andere twee multiplexen - de commerciele DAB en DVBT multiplexen - wordt in de praktijk afgestemd op Nozema en de consortia waarin zij aandeelhouder is. Inmiddels staat vast dat Digitenne de derde multiplex zal verwerven; Nozema, die 30% van de aandelen in Digitenne bezit, zal daarvoor de distributie verzorgen. Voor het vierde en laatste kavel is Nozema in de race, via haar participatie in Webanywhere, qua organisatie vergelijkbaar met Digitenne. De kans is groot, dat Nozema tegen de bedoelingen van het kabinetsbeleid op het vlak van mededinging in, die kavel ook toebedeeld krijgt omdat er geen maatregelen getroffen zijn om een ongewenste machtspositie te voorkomen.
Een bijkomend probleem is, dat de relevante infrastructuur een natuurlijk monopolie vormt en bestaat uit hoge antenne-opstelpunten voor omroep (>100 meter), die voor 98% eigendom zijn van het voormalige staatsbedrijf Nozema. Zij beheert de infrastructuur maar verzorgt daarmee ook diensten. Op grond van de Telecommunicatiewet moet de eigenaar van het opstelpunt ook beslissen over de toegang van concurrenten. Dat maakt het voor concurrenten bijna onmoeilijk om een vlotte toetreding af te dwingen. Van der Hoeven: "Nozema verwerft met zekerheid drie van de vier multiplexen en dreigt ook de vierde te krijgen. Dat betekent dus dat een monopolie op de markt voor digitale etheromroep aanstaande is en wij onze deuren kunnen sluiten. Het kabinet zegt dat zij concurrentie op en tussen infrastructuren wil, maar past haar beleid daar in de praktijk kennelijk niet op aan. Wij vinden dat vreemd en hebben de betrokken departementen gevraagd, toch maatregelen te treffen, die het dreigende monopolie voorkomen.".
---

---

---

---



Ingezonden persbericht