Vakopleiding Transport en Logistiek


26 NOVEMBER 2001
Belangrijke verbetering in opleiding Machinist Mobiele Kranen

Op donderdag 22 november hebben de Vereniging Verticaal Transport (VVT) en Vakopleiding Transport en Logistiek een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De overeenkomst voorziet in een belangrijke verbetering in de kwaliteit en uitvoering van de opleiding Machinist Mobiele Kraan. Deze samenwerking maakt het mogelijk cursisten bij de Vakopleiding onder te brengen voor de opleiding. Tevens kunnen bedrijven met ondersteuning van de Vakopleiding nu ook zelf In-house hun eigen medewerkers opleiden naar een EN 45013 examen onder het TCVT certificatieschema.

Het opleiden van Machinisten is specialistenwerk, dat geldt ook voor het schrijven van lesstof, het maken van verantwoorde scholingsprogramma´s, het begeleiden van praktijkopleiders en het organiseren van opleidingen en examens. De samenwerking tussen VVT en de Vakopleiding bestaat uit het gezamenlijk ontwikkelen en uitgeven van adequaat lesmateriaal, goede docentenhandleidingen en een flexibele opstelling van de uitvoeringsmogelijkheden. Zo kunnen ondernemers medewerkers zelf opleiden, of onderbrengen bij collega-bedrijven voor de opleiding, maar ook volgens het principe van open inschrijving aanmelden bij de Vakopleiding. VVT heeft jarenlang gepleit voor een flexibele cursusuitvoering en meer betrokkenheid van de branche bij het samenstellen van leermiddelen en opleidingprogramma. De Vakopleiding kon aan deze wensen voldoen en werkt bij de uitvoering van de opleidingen samen met leden van VVT en het exameninstituut EVL.

Scholingsbudget
De Vakopleiding bewaakt het scholingsbudget van het onderwijs en ontwikkelingsfonds uit de CAO beroepsgoederenvervoer. Bedrijven die zelf hun medewerkers opleiden onder regie van de Vakopleiding kunnen gebruik maken van een substantiële bijdrage in de opleidings-kosten. VVT en de Vakopleiding houden gezamenlijk de opleiding actueel en streven naar uitbreiding van het opleidingspakket voor het bedienen van andere machines zoals verreikers, autolaadkranen, etcetera. Een van de speerpunten is de inrichting van modulair opgebouwde examens waarmee wordt voorkomen dat er doublures ontstaan bij het behalen van vakbekwaamheidbewijzen op verschillende machines.