Provincie Zuid-Holland

30-11-2001
Training over het combineren van arbeid en zorg in planprocessen blijkt in behoefte te voorzien
Belangstelling boven verwachting

De door de provincie ontwikkelde training "Taakcombinatie in het planproces" blijkt een schot in de roos. Negentien deelnemers uit 14 gemeenten in de provincie nemen deel aan een driedaagse training die handreikingen biedt om de afstemming tussen arbeid en zorg te verbeteren. De training start op donderdag 26 november met een werkbezoek aan Leidschenveen. In deze VINEX-locatie heeft de provincie in samenwerking met de gemeente Leidschendam oplossingen bedacht waardoor voorzieningen en infrastructuur beter afgestemd zijn op de behoeften van mensen die arbeid en zorg willen combineren (taakcombineerders).

De dagindeling van mensen verandert. Steeds meer mensen combineren arbeid en zorgtaken. Het traditionele beeld van mannen die buitenshuis werken en vrouwen die voor het huishouden zorgen is achterhaald en dat stelt andere eisen aan de (ruimtelijke) inrichting van onze samenleving.
In de praktijktraining krijgen de deelnemers inzicht in de ontwikkelingen die het noodzakelijk maken om bij ruimtelijke ordening tegemoet te komen aan de behoeften van taakcombineerders. Er worden ideeën aangedragen voor het tot stand brengen van samenwerkingsverbanden met collega's van andere disciplines/sectoren en er wordt aandacht geschonken aan het verwerven van vaardigheden ter beoordeling en ontwikkeling van (onder meer bestemmings)plannen vanuit het perspectief van taakcombinatie.

De belangstelling voor de training is dermate groot dat de training in het voorjaar van 2002 zal worden herhaald.

De praktijktraining is door de provincie Zuid-Holland ontwikkeld in het kader van het project Ruimtelijke voorwaarden voor taakcombineerders. De praktijktraining is bedoeld voor beleidsmedewerkers/projectleiders van Zuid-Hollandse gemeenten die werkzaam zijn bij sectoren stedenbouw, groen, milieu, economische zaken, sociaal beleid, onderwijs en zorg.
Met het project wil de provincie een impuls geven aan vertaling van de consequenties van een veranderende dagindeling naar ruimtelijke voorwaarden en deze consequenties vervolgens te verankeren in processen van ruimtelijke ordening. Het project kent drie sporen:
- ontwikkelen van instrumenten die toepasbaar zijn in planprocessen van ruimtelijke ordening

- scholing en kennisverspreiding

- pilotprojecten (zoals Leidschenveen, zie boven) Het project is een experiment in het kader van de Stuurgroep Dagindeling en wordt mede gefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken.