K.V Archivarissen


Concept verslag van de Algemene Ledenvergadering van de KVAN

Gehouden op 23 november 2001 in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag


1. Opening
De voorzitter De voorzitter heet een ieder welkom, in het bijzonder de heer Kordes, voorzitter DIVA en Janneke van Kersen en Jos Taekema van Vereniging DEN. Verder meldt de voorzitter het trieste bericht van het overlijden van ons lid de heer Anders Rozemond, oud gemeentearchivaris van Delft en voordien werkzaam op het ARA.
Afgemeld hebben zich de bestuursleden Wim Reijnders en Frank van der Maden vanwege de Brabantse Archiefdagen, Alex Schoonderbeek wegens ziekte, en de leden Richard Hermans en Frans Hoving (DIVA) vanwege besprekingen met het ministerie van OcenW. De nieuwe bureaumedewerker Hans van der Veen wordt voorgesteld en van harte welkom geheten.


2. Mededelingen
De voorzitter meldt dat een extra agendapunt is toegevoegd: een presentatie en explicatie van Jos Taekema over het doosje van DEN en de digitale Almanak.


3. Notulen ledenvergadering 20 april 2001
De notulen worden ongewijzigd vastgesteld.


4. Begroting 2002
De penningmeester deelt een gecorrigeerde begroting uit. In de eerder gepubliceerde versie zijn onder de rubriek deskundigheidsbevordering enkele fouten geslopen (getallen in guldens):

- de kosten van het Archievenblad wordt begroot op 173.000 ipv 187.000

- het SAP jaarboek wordt met 5.000 gesteund
- de (digitale) almanak wordt begroot op 1.000 Zowel de penningmeester zelf als de bureaumedewerker zijn pas dit jaar in functie getreden en zijn enigszins onwennig aan de slag gegaan. Ze hebben nog niet alle getallen nauwkeurig boven tafel kunnen krijgen. De penningmeester benadrukt dat het een conceptbegroting betreft waarvan de realisatie mogelijk iets anders kan uitvallen. De financiële situatie heeft zich echter na een paar moeilijke jaren gunstig ontwikkeld, dankzij fikse bezuinigingen
Na toelichting van de cijfers gaat de vergadering met de begroting akkoord.


5. 1. Samenstelling Bestuur
Douwe de Vries is vier jaar bestuurslid en treedt statutair af. Hij stelt zich niet herkiesbaar. De voorzitter bedankt hem voor zijn jarenlange inzet en enthousiasme. Ook Robert van Egeter van Kuyk, die al eerder dit jaar als bestuurslid terug trad, wordt hartelijk bedankt voor zijn inzet. Ten slotte neemt ook Jinna Smit afscheid. Zij was sinds 2000 lid van het Algemeen bestuur namens de Commissie Permanente Educatie (CPE). Ook zij wordt door de voorzitter hartelijk bedankt. Tegelijkertijd spreekt de voorzitter grote waardering uit voor de werkzaamheden van de andere aftredende leden van CPE. De studiedagen zijn steeds een groot succes geweest.
Het bestuur heeft Annemieke van Bockxmeer, archivaris van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) bereid gevonden toe te treden tot het bestuur. Zij zal, als de vergadering daarmee instemt, tevens lid van het dagelijks bestuur worden.
De vergadering gaat akkoord.

5. 2. Samenstelling Archievenblad
De redactie van het Archievenblad is het afgelopen jaar bijna geheel vernieuwd. Agnes Jonker heeft in moeilijke tijden het hoofdredacteurschap willen overnemen, en draagt die nu over aan Roelof Braad. Verder heeft Annabelle Meddens-van Borsselen de redactie verlaten. Jarenlang was zij verantwoordelijk voor de rubriek Literatuur. Marieke de Haan heeft ambtshalve ook de redactie verlaten. Haar plek wordt nu overgenomen door Hans van der Veen.
Andere nieuwe redactieleden zijn: Marijke de Bruyne, Peter van Beek en Ralph Dingemans.
Met deze nieuwe redactie is de gewenste geografische spreiding gerealiseerd, die dankzij e-mail geen problemen oplevert. Ook variatie in specialismen is aanwezig.
De voorzitter bedankt de vertrekkende redactieleden en vraagt of de vergadering akkoord gaat met de benoeming van de nieuwe. Niemand heeft bezwaar waarna de voorzitter de nieuwe redactie veel creativiteit en succes toewenst.


6. Instelling Kascontrole commissie
Evenals vorig jaar zijn Yvonne Welings en Marijke Heijs bereid gevonden zitting te nemen in de Kascontrolecommissie. Zij zullen begin volgend jaar de boekhouding controleren.


7. Activiteiten 2002
Een belangrijke doelstelling van de KVAN is de voortdurende educatie van vakgenoten. De scholing werd tot nu toe door diverse commissies georganiseerd. Steeds meer blijkt dat het moeilijk is mensen te vinden die voor meerdere jaren zitting willen nemen in een commissie. Het bestuur wil zich toch blijven inzetten voor scholing van haar leden en heeft daarom voor een iets andere aanpak van de activiteiten gekozen, waardoor:
- meer mensen deel kunnen nemen aan verdieping en verbreding van hun kennis

- de onderwerpen actueler kunnen zijn Eén commissie wil het bestuur graag toch in stand houden, namelijk de Commissie Permanente Educatie (CPE). Alle leden van die commissie hebben hun werkzaamheden na vier jaar neergelegd. De voorzitter bedankt hen voor hun jarenlange inzet. Zo spoedig mogelijk zal een oproep voor nieuwe leden worden geplaatst.
Zoals in de uitnodiging al werd aangekondigd stelt het bestuur voor om in 2001 een zestal projectgroepen die eenmalig resultaat nastreven. Voor elke projectgroep heeft het bestuur iemand bereid gevonden als initiator te fungeren. In de komende nummers van het Archievenblad zullen de verschillende projecten nader worden toegelicht, waarbij de leden de mogelijkheid wordt geboden zich aan te melden. In de vergadering worden de doelstellingen van de verschillende projectgroepen kort uiteengezet.

7.1. Encoded Archival Description (EAD), Hanno de Vries. Doel: informatie en kennis op dit terrein verspreiden in brede kring. Resultaat: organiseren van een workshop EAD is een gecodeerde archiefbeschrijving, die inmiddels tot internationale standaard is verheven. Het maakt het mogelijk om via Internet de toegankelijkheid van archieven te vergroten. Momenteel zijn drie instellingen in Nederland bezig met projecten op dit terrein: Algemeen Rijksarchief, IISG en de Universiteit van Amsterdam. De kennis is nog erg beperkt tot de direct betrokkenen, terwijl alle archiefinstellingen hier in principe van op de hoogte zouden moeten zijn.

7.2. Beroepskwalificaties/competentieprofielen, Pieter Diebels Doel: bespreken van de eindresultaten van het gelijknamige project van DIVA,
met het oog op gevolgen voor de beroepspraktijk en de noodzaak van bij- ennascholing.
Resultaat: workshop en schriftelijk commentaar met aanbevelingen. In de vergadering was Peter Diebels verhinderd om nadere toelichting te geven.
De voorzitter geeft aan dat de beroepskwalificaties betrekking hebben op alle functiesin de DIV- en archiefsector van vorming tot behoud en beschikbaarstellen.
Momenteel is een voorstel in bespreking om door CPE in samenwerking met deArchiefschool studiedagen te organiseren over dit onderwerp. In dat geval vervalt dit afzonderlijkeproject, even als het project Onderwijs/educatie.

7.3 Privacy, Sierk Plantinga
Doel: inventariseren van vragen en discussiepunten. Resultaat: Richtlijnen voor de praktijk
De laatste jaren zijn steeds meer archieven van recente datum overgebracht naar openbare archiefbewaarplaatsen. Daarnaast is de privacy-wetgeving aangescherpt.Wetgeving is abstract enlaat ruimte voor interpretatie. Elke medewerker die verzoeken om raadpleging van niet-openbare bestanden ontvangt, ziet zich gesteld voor de vraag hoe te handelen. In de praktijk zijn - met name - bij het Algemeen Rijksarchief bepaalde procedures ontwikkeld. Ook is er de nodige jurisprudentie.
De indruk bestaat dat er behoefte is aan voor ieder toegankelijke richtlijnen voor de
praktijk

7.5. Conserveringsmanagement, Iris Heidebrink Doel: Inzichtelijk maken van aspecten van beleid en vertaling daarvan in uitvoering.
Resultaat: Handleiding.
Conservering is tot op heden weinig aan de orde geweest bij de KVAN. Het is lange tijd beschouwd
als iets van vakspecialisten, de restauratoren. Deze specialisten beschikken over veel kennis van schade en behandelmethoden van papier en perkament. Een structurele aanpak van behoudsproblemen vereist een planningsmodel, waarin alle aspecten die relevant zijn voor het stellen van prioriteiten en keuze van behandelingen in beeld zijn gebracht. Het Algemeen Rijksarchief heeft zon model ontwikkeld. In de uitvoering komen heel andere vragen aan de orde, bijvoorbeeld over uitbesteding van werkzaamheden, waaronder verfilming en digitalisering. Inbreng van verschillende specialismen - inhoudelijk en op managementniveau - is daarbij onontbeerlijk.

7.6. 200 jaar openbaar archiefwezen, Yvonne Bos-Rops Doel:Onder de aandacht brengen van de veranderende rol van vormer, beheerder engebruiker van archieven.
Resultaat publieksfolder.
De afgelopen 200 jaar is er veel veranderd in het archiefwezen. Zowel bij de archiefvormers, de archivarissen als de gebruikers De KVAN wil hier in het herdenkingsjaar 2002 bij stil staan en het onder de aandacht brengen van een groter publiek. De indruk wordt wel eens gewekt dat het jubileum betrekking heeft op het Algemeen Rijksarchief/Nationaal Archief in oprichting. Niets is minder waar.Naast een folder kan ook gedacht worden aan andere publicaties en óf bijdragen aan het Themanummer van het Archievenblad (juli/augustus 2002)


8. Presentatie Netwijzer Cultuur
De voorzitter geeft het woord aan Jos Taekema en Janneke van Kersen van Vereniging DEN.
DEN werkt aan het op Internet zetten van een uitgebreide database van alle instellingen in Nederland die werkzaam zijn op het terrein van cultureel erfgoed, de Netwijzer Cultuur. Eerder dit jaar hebben de KVAN en DEN een contract getekend over het daartoe benutten van de gegevens van de Almanak voor het Archiefwezen in afgeslankte vorm (in principe geen persoonsgegevens, tenzij de betrokkenen hiermee hebben ingestemd). Voordeel: de gegevens kunnen makkelijk actueel gehouden worden. Daarnaast zal periodiek een papieren versie uitkomen van de KVAN-Almanak. Via het doosje van DEN kan de KVAN zelf de gegevens actualiseren of kunnen instellingen dat doen, als zij een abonnement op het doosje van DEN nemen.
De conversie van het bestand van de KVAN is moeizaam verlopen. De database van de Netwijzer Cultuur is aanvankelijk gevuld op basis van gegevens van musea etc. die daartoe registratieformulieren hebben ingevuld. De gegevensstructuur verschilde van die van de Almanak. Resultaat: grote vertraging in de oplevering. De Almanak 2001 is daardoor niet uitgekomen, terwijl er grote vraag naar is. Naar verwachting zal begin 2002 een eerste versie online beschikbaar.
De demonstratie die DEN tijdens de vergadering gaf van de mogelijkheden van de database en het doosje van DEN was indrukwekkend. Het ziet er prachtig uit en de mogelijkheden om aanvullende informatie en beeldmateriaal te plaatsen zijn bijzonder groot.


9. Sluiting
De voorzitter bedankt alle sprekers en aanwezigen voor hun bijdrage en aanwezigheid en sluit om 12.45 uur de vergadering.

11 leden tekenden de presentielijst.